Όταν μια προσωπική μας σχέση φτάσει στο τέλος της, αναμφίβολα ξυπνούν πολλά συναισθήματα- θλίψη, απογοήτευση, θυμός, ενοχή, ακόμα όμως και ανακούφιση, γαλήνη, ή χαρά. Η συναισθηματική μας αντίδραση εξαρτάται τόσο από την ποιότητα της σχέσης που μόλις ολοκληρώθηκε, όσο και από την ξεχωριστή σημασία που αποδίδουμε σε αυτό το φινάλε. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον χωρισμό και να διαχειριστούμε τα συναισθηματικά επακόλουθα με επιτυχία.

Αρχικά, θα χρειαστεί να οργανωθούμε και να καταγράψουμε τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε αυτό το χωρισμό. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε γιατί χωρίσαμε, να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης και να αποδώσουμε στο έτερον ήμισυ τις ευθύνες που του αναλογούν. Αναγνωρίζοντας τα λάθη μας μπορούμε να εξελιχθούμε και να διορθωθούμε. Ας μην ξεχνάμε φυσικά να φερόμαστε δίκαια, ισορροπώντας τα όποια λάθη με τις προσπάθειες που καταβάλαμε και οι δύο για τη διατήρηση της σχέσης. H διαδικασία αυτή θα μας γλιτώσει από την ενοχή και τις τύψεις.

Ένα χρήσιμο επόμενο βήμα μετά τη διαδικασία συλλογισμού γύρω από τη σχέση, είναι να μοιραστούμε τις σκέψεις και τα συμπεράσματά μας με τον πρώην σύντροφο. Χρειάζεται να τοποθετηθούμε λεκτικά και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας για να κλείσει αυτός ο κύκλος. Ας πάρουμε το χρόνο και το χώρο που χρειαζόμαστε για να περάσουμε τα αναμενόμενα στάδια που ακολουθούν μετά από ένα χωρισμό- άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, θλίψη και αποδοχή. Αυτά τα στάδια, θα μας οδηγήσουν βήμα- βήμα πιο κοντά στην επίγνωση της πραγματικότητας ότι η σχέση αυτή ολοκλήρωσε την πορεία της.

Αφού λοιπόν βάλουμε οριστικά την τελεία μας στη σχέση, είναι ωφέλιμο να σημειώσουμε τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που εικάζουμε ότι θα έχει στο παρόν και το μέλλον μας η σχέση που τοποθετούμε πια στο παρελθόν. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η προβολή στο μέλλον είναι προϊόν δικής μας σκέψης. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να περιορίσουμε τα καταστροφικά σενάρια και να σκεφτούμε λογικά και ρεαλιστικά αισιόδοξα. Θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα διαχειριστούμε τα αρνητικά επακόλουθα του χωρισμού και να επιλύσουμε τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν και να μας αναστατώσουν.

Σαν τελευταίο βήμα, χρειάζεται να προετοιμαστούμε για τη μετάβασή μας σε μια νέα σχέση. Δεν ωφελεί να φοβηθούμε ή να σαμποτάρουμε με αρνητισμό τη φυσική πορεία, αφού όταν έρχεται το τέλος μιας εποχής, η ζωή εντελώς φυσιολογικά οδηγεί σε μια επόμενη, την οποία και πρέπει να καλοδεχτούμε. Έχουμε όμως το δικαίωμα να ονειρευτούμε και να δρομολογήσουμε μια πιο ευχάριστη, νέα φάση ζωής, αξιοποιώντας τη γνώση που αποκομίσαμε από την προηγούμενη σχέση μας. Άλλωστε, προχωράει καλύτερα όποιος συμφιλιώνεται, κατανοεί και μαθαίνει από το παρελθόν του. Κι αυτή η ολοκλήρωση μας επιτρέπει την συγχώρεση και μας προσφέρει ψυχική γαλήνη. Ας νιώσουμε την ευγνωμοσύνη για όσα ζήσαμε και μάθαμε από αυτή την περίοδο της ζωής μας, ας απελευθερωθούμε από τα αρνητικά συναισθήματα που μας κρατάνε δέσμιους, ας αποχαιρετήσουμε το παρελθόν κι ας ευχαριστήσουμε τον εαυτό μας για την προσπάθειά του- ή όπως λέμε στην yoga Namaste.