Ακολουθώντας τα ίχνη τους στον χρόνο θα οδηγηθούμε στο Αφγανιστάν. Τα καρότα ήταν όμως γνωστά και στην αρχαία Ελλάδα που αρχικά χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς και αργότερα εντάχθηκαν στη διατροφή μας. Η β-καροτίνη που περιέχουν μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική δράση της και θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία της όρασης.

Τα καρότα απειλούνται από τρεις εχθρούς: τη ζέστη που τα μαλακώνει, το πολύ κρύο που τα «καίει», και την υγρασία που τα σαπίζει. Γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Tips

  • Διαλέγετε καρότα μετρίου μεγέθους, γιατί είναι πιο τρυφερά.
  • Στο ψυγείο διατηρούνται λίγες ημέρες.
  • Αν τα τρίψετε, πρέπει να τα καταναλώσετε αμέσως γιατί δεν αντέχουν πολύ, μαυρίζουν, αφυδατώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους.
  • Ολόκληρα και όχι τεμαχισμένα θα πρέπει να βράζονται τα καρότα ώστε να διατηρούν τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Για τον λόγο αυτό,  το κόψιμο των λαχανικών πρέπει να γίνεται μετά το μαγείρεμά τους, καθώς έτσι τόσο η γεύση όσο και τα θρεπτικά συστατικά «φυλακίζονται» σε αυτά.

Τι κερδίζετε

Βιταμίνες Α

Ασβέστιο

Φώσφορο

Μαγνήσιο

Info

Στην αγορά τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, το καλοκαίρι λίγο δυσκολότερα.

Ιδέα
Τρίψτε τα καρότα και σοτάρετέ τα σε λίγο ελαιόλαδο, είτε μόνα τους είτε μαζί με άλλα λαχανικά. Πασπαλίστε τα με κύμινο γιατί τονίζει ακόμη περισσότερο τη γλυκιά γεύση τους.