Μία θεραπεία για την απώλεια τριχών λόγω ηλικίας είναι προ των πυλών. Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής της Νέας Υόρκης πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το πώς να αντιστρέψουν τη διαδικασία της σταδιακής απώλειας μαλλιών με το να ξαναφυτρώσουν μαλλιά στο τραυματισμένο δέρμα. Ενεργοποίησαν ένα μονοπάτι στον εγκέφαλο που ονομάζεται ηχητικός σκαντζόχοιρος. Αυτό το μονοπάτι είναι πολύ δραστήριο όταν τα μωρά είναι στη μήτρα και σχηματίζονται οι αδένες των τριχών τους αλλά χάνει τη δράση του σε γερασμένο ή τραυματισμένο δέρμα.

Οι στατιστικές της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας δείχνουν ότι περίπου το ¼ των ανδρών ξεκινάει να χάνει μαλλιά γύρω στα 25 αλλά και το 40% των γυναικών έχει ορατή απώλεια τριχών γύρω στα 40. Η μελέτη εξέτασε το δέρμα με πληγές, δίνοντας περισσότερο βάση στα κύτταρα που λέγονται ινοβλάστες και παράγουν το κολλαγόνο. Μιλάμε φυσικά για την πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του σχήματος και της δύναμης της τρίχας στα μαλλιά.

Η ομάδα, με επικεφαλής την Δρ. Μαγιούμι Ίτο, ενεργοποίησε το μονοπάτι που χρησιμοποιείται από κύτταρα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Η επανεμφάνιση της τρίχας παρατηρήθηκε μέσα σε εννέα περίπου εβδομάδες και οι επιστήμονες υποθέτουν ότι πίσω από αυτό βρίσκεται το χτίσιμο του κολλαγόνου στο τραυματισμένο δέρμα. ‘Όχι μόνο είναι μία εξέλιξη του δέρματος, αλλά και μία υπόσχεση για βελτίωση της ανάπτυξης της τρίχας στο ώριμο δέρμα’ συμπληρώνει η Δρ. Ίτο. Σκοπός των ερευνητών είναι να βρουν τα κατάλληλα φάρμακα για την αναδημιουργία της τρίχας.