Για να πετύχετε την ισορροπημένη διατροφή που τόσο επιθυμείτε, ο προγραμματισμός και η οργάνωση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις. Αν συνηθίζετε να καταπιέζετε την όρεξή σας για φαγητό και να τρώτε όταν έχετε πια λιμοκτονήσει, πρέπει να αλλάξετε αυτή σας την κακή συνήθεια.

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να τρώμε πέντε γεύματα την ημέρα (1 γεύμα ανά 3-4 ώρες): τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό).

Με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτούμε τακτικά τον οργανισμό μας και έτσι μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί, να έχουμε υπό έλεγχο την πείνα μας και να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα, που μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.

Όσον αφορά στο πότε ακριβώς μπορείτε να φάτε αυτά τα γεύματα, αυτό εξαρτάται από το προσωπικό σας πρόγραμμα. Σκεφτείτε προσεκτικά το καθημερινό σας πρόγραμμα και επιλέξτε ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για κάθε ένα από τα πέντε γεύματά σας. Για παράδειγμα, κάποιος που ξυπνάει στις 7 το πρωί θα καταναλώσει πιο νωρίς το πρωινό του από κάποιον που ξυπνάει στις 10.

Αφού καθορίσετε τις ώρες των γευμάτων σας, πρέπει να έχετε κατά νου να μένετε πιστή στο πρόγραμμά σας και να μην παραλείπετε γεύματα.

Ίσως τα πέντε γεύματα σας ακούγονται υπερβολή, όμως στην πραγματικότητα αποτελούν τον πιο ασφαλή τρόπο να τρώτε με μέτρο. Φυσικά, για να έχετε μια υγιεινή διατροφή, εκτός από το να προγραμματίζετε τα γεύματά σας, θα πρέπει να κάνετε και σωστές διατροφικές επιλογές, καταναλώνοντας φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς.