Το ερευνητικό Κέντρο Στοματικής Υγιεινής στη Μ. Βρετανία δήλωσε ότι τα φρούτα φαίνονται ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία των δοντιών. Σύμφωνα με μελέτες, τα μούρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της φθοράς των δοντιών περιορίζοντας τη δραστηριότητα των βακτηρίων στο στόμα. Αυτή η κατηγορία φρούτων είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τις χημικές αντιδράσεις που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.

Ο Δρ. Νάιτζελ Κάρτερ, διευθυντής του Κέντρου Στοματικής Υγιεινής, ζητά να μπουν τα σκούρα μούρα στα οδοντικά προϊόντα, όπως το στοματικό διάλυμα. Δήλωσε ότι οι πολυφαινόλες μένουν στο σάλιο μας και εξυγιαίνουν το στόμα μας για αρκετή ώρα. ‘Οι ουσίες αυτές θα μπορούσαν να προστεθούν στα προϊόντα στοματικής υγιεινής ή να διαλυθούν στο νερό ώστε να δημιουργήσουν υγιεινά ροφήματα’.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ εξέτασαν κομμάτια από βατόμουρα, μύρτιλλα και φράουλες στα στοματικά βακτήρια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Περιοδικού Στοματικές Επιστήμες, βρήκαν εντυπωσιακές μειώσεις με τα μύρτιλλα και τα βατόμουρα. Ο επικεφαλής της έρευνας, Νέμπου Φίλιπ, δήλωσε ότι τα φρούτα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ‘όπλα της φύσης’ ενάντια στη φθορά των δοντιών.

Μπορούμε λοιπόν να καταναλώσουμε μία χούφτα μύρτιλλα την ημέρα. Επειδή όμως περιέχουν φυσικά σάκχαρα, είναι καλύτερο να τα τρώμε στα γεύματα και όχι σαν σνακ. Ο Δρ. Κάρτερ μας υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι λόγω των σακχάρων, δεν πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες. Ιδανικά, μπορούμε να τα τρώμε στο πρωινό ή αμέσως μετά το δείπνο, γιατί τότε περιορίζεται η συχνότητα της στοματικής έκθεσης στα σάκχαρα και τα οξέα. Επιπλέον, τα μύρτιλλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλουν στην ενυδάτωση και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών.