Όταν είμαστε στο ίδιο δωμάτιο με μία πίτσα ή ένα μπέργκερ για 2 λεπτά και απλώς μυρίζουμε, αυτό αρκεί για να μας περάσει η λαχτάρα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η όσφρηση των 30 δευτερολέπτων μας κάνει να ενδίδουμε στον πειρασμό, αλλά τα 90 επιπλέον δευτερόλεπτα θα ικανοποιήσουν τις αισθήσεις. Η νέα έρευνα που έγινε σε ανθρώπους περιελάμβανε μυρωδιές από φράουλες, μήλα, μπισκότα και πίτσα, ώστε να δουν πώς επηρέαζαν τις λιγούρες.

Οι μυρωδιές που βγαίνουν από τα μαγαζιά με fast food θα μπορούσαν να ικανοποιούν την πείνα, αν διαρκούσαν περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν κάνει απαραίτητα διαχωρισμό στην πηγή της αισθητηριακής απόλαυσης. Ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Ντιπάγιαν Μπίσβας εξήγησε ότι η μυρωδιά στην ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει ισχυρό εργαλείο για να αντισταθούμε στους γαστριμαργικούς πειρασμούς. Θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην επιδημία της παχυσαρκίας γιατί η απαγόρευση των τροφών, δεν φαίνεται να είναι μέθοδος που λειτουργεί.

Ο ειδικός του μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα είπε ότι οι ενεργοποίηση των αισθήσεων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στις διατροφικές επιλογές των παιδιών και των εφήβων συγκριτικά με την απαγόρευση συγκεκριμένων τροφών. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό της Έρευνας Μάρκετινγκ μπορούν να οδηγήσουν σε αποσμητικά χώρου με άρωμα τροφών ώστε να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε πιο υγιεινά. Η δική μας εμπειρία πάντως μέσα στις μυρωδιές μας έχει οδηγήσει στο ψυγείο ακόμα και τις μεταμεσονύκτιες ώρες.