Οι περισσότερες γυναίκες βάζουμε καθημερινά τα δυνατά μας για να ανταπεξέλθουμε σε μια πληθώρα ρόλων: της συζύγου, της συντρόφου, της μητέρας, της νοικοκυράς, της εργαζόμενης… Έτσι, η ρουτίνα μας καταλήγει πολλές φορές να μας αγχώνει και να μας δυσκολεύει.

Ακολουθούν πέντε απλές συμβουλές, οι οποίες μπορεί να φανούν χρήσιμες σε οποιονδήποτε έχει ένα απαιτητικό πρόγραμμα.

1. Φάτε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα 

Η σωστή διατροφή δεν ξεκινά με το να μετράτε πόσες θερμίδες προσλαμβάνετε, αλλά με το να τρώτε ισορροπημένα από όλες τις ομάδες τροφών. Κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων καλό είναι να αποφύγετε τα εξευγενισμένα σάκχαρα (όσο δελεαστικά και αν είναι) και να προτιμήσετε τροφές με ω-3. Όχι μόνο κάνουν καλό στο δέρμα, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι ομάδες ατόμων που έτρωγαν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3, είχαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μειώνουν την απελευθέρωση των ορμονών του στρες.

Γι’ αυτό καλό θα είναι να αποφύγετε τα σοκολατένια μπισκότα και να επιλέξετε ένα σκουμπρί ή σολομό για το γεύμα σας.

2. Μείνετε ενυδατωμένη

Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό μειώνεται ο όγκος του αίματος και η καρδιά μας πρέπει να δουλέψει σκληρότερα για μας κρατήσει ξύπνιους. Αν νιώθατε κουρασμένη από πριν, με το να μην πίνετε νερό δυσχεραίνετε την κατάσταση. Έχετε κατά νου ότι όταν νιώθετε διψασμένη, έχετε ήδη αφυδατωθεί κατά 2%, επομένως μη φτάνετε σε αυτό το σημείο.

3. Κινηθείτε

Η γυμναστική επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία και το πώς διαχειρίζεστε το στρες. Αν ήδη γυμνάζεστε, μην παραλείπετε τις προπονήσεις σας και μη διαταράσσετε το πρόγραμμά μας. Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να σας εξαντλήσει, επομένως δείτε τη σωματική άσκηση απλά ως έναν καλό τρόπο να εκτονωθείτε.

4. Κοιμηθείτε

Η ορμόνη του ύπνου, η μελατονίνη, αυξάνεται τη νύχτα αλλά μειώνεται με τη διέγερση. Αποφύγετε την καφεΐνη και προτιμήστε ένα χαμομήλι ή μια βαλεριάνα. Επίσης, μείνετε μακριά από την τηλεόραση, το κινητό και τον υπολογιστή. Η θερμοκρασία του σώματός σας είναι επίσης σημαντική. Αν ζεσταίνεστε, ο οργανισμός σας μπορεί να μειώσει την έκκριση μελατονίνης, επομένως αποφύγετε τα καυτερά τρόφιμα και τα καυτά μπάνια προτού ξαπλώσετε.

5. Αποφύγετε τη ζάχαρη

Η ανάγκη για ζάχαρη δεν αποτελεί μια βιολογική ανάγκη. Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονές, επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας και αλλαγές στη διάθεσή μας (έρευνες έχουν δείξει ότι οι χώρες που καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη έχουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης), ενώ οδηγεί και σε αύξηση του βάρους. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τις σοκολάτες και προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε λίπη και πρωτεΐνες, όπως είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε σε ισορροπία το σάκχαρο του αίματός σας, τη διάθεση και την όρεξή σας για φαγητό.