Ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου στόχου που έχετε θέσει, ένας από τους πιο εύκολους και κοινούς τρόπους να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας είναι με το να ζυγίζεστε τακτικά.

Απλό και προφανές, σωστά; Κι όμως, υπάρχουν κάποιες σημαντικές ερωτήσεις που χρήζουν απάντησης. Για παράδειγμα: Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε; Πότε πρέπει να ζυγίζεστε; Πώς πρέπει να ζυγίζεστε;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορούν να επηρεάσουν αρκετά τον αριθμό που θα δείτε να αναγράφετε στη ζυγαριά σας και κατ’ επέκταση την προσπάθειά σας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

-Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε

Κάποιοι άνθρωποι συνηθίζουν να ζυγίζονται σε καθημερινή βάση, μια συνήθεια που είναι αρκετά εμμονική και αγχωτική. Ακόμα, η διαφορά στο βάρος σας από τη μία ημέρα στην άλλη, έχει να κάνει με τα υγρά που έχετε πάρει ή χάσει και όχι με το λίπος, η απώλεια του οποίου πρέπει να είναι και ο στόχος σας.

Προσπαθήστε να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα και να τεστάρετε κάθε φορά κατά πόσο σας βοήθησε το πρόγραμμα που ακολουθήσατε.

-Πότε πρέπει να ζυγίζεστε

Καλό είναι να ζυγίζεστε μόλις ξυπνήσετε, προτού πιείτε νερό ή φάτε κάτι και αφού έχετε επισκεφτεί την τουαλέτα. Τότε η ζυγαριά δείχνει το πραγματικό σας βάρος, καθώς το στομάχι σας είναι ακόμα άδειο λόγω ύπνου.

Μη ζυγίζεστε το βράδυ, καθώς η κατακράτηση υγρών, η κατανάλωση γευμάτων ή ακόμα και η κούραση, μπορεί να σας δείξουν έως και δύο κιλά παραπάνω.

Σε καμία περίπτωση μη ζυγίζεστε τις δύσκολες ημέρες του μήνα, αφού και πάλι η κατακράτηση υγρών έχει κάνει τα μαγικά της. Ιδανικά, να ζυγίζεστε την εβδομάδα προτού αδιαθετήσετε, αφού τότε ο οργανισμός σας καίει θερμίδες με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Τέλος, μη ζυγίζεστε μετά την προπόνησή σας. Ο οργανισμός σας έχει αποβάλει πολλά υγρά μέσω ιδρώτα και έχει αφυδατωθεί με αποτέλεσμα να ζυγίζετε λιγότερα κιλά από όσα είστε πράγματι.

-Πώς πρέπει να ζυγίζεστε

Να ζυγίζεστε χωρίς ρούχα και πάντα στην ίδια ζυγαριά. Το ζύγισμα στην ίδια ζυγαριά είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να υπολογίσετε τη διαφορά στα κιλά σας συγκριτικά με τις προηγούμενες φορές.

Πάντα να ελέγχετε ότι η ζυγαριά σας ακουμπάει στο πάτωμα γιατί διαφορετικά μπορεί να εκπλαγείτε από τα αναγραφόμενα κιλά, τα οποία δε θα αντιστοιχούν στο πραγματικό σας βάρος.