Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ανακάλυψαν ότι ένα μέρος του κέντρου των συναισθημάτων του εγκεφάλου, η αμυγδαλή, είναι υπεύθυνη για την άλλοτε μικρή και άλλοτε μεγάλη όρεξή μας.

Αν και το πείραμα έγινε σε ποντίκια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι σε θέση να «απενεργοποιήσουν» ή να «ενεργοποιήσουν» τους εν λόγω νευρώνες.

Με την «απενεργοποίησή» τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους που υποφέρουν από παχυσαρκία, καθώς θα μειωθεί η όρεξή τους, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Αντίθετα, με την «ενεργοποίησή» τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς που υποφέρουν από ανορεξία.

Η κατανάλωση φαγητού αποτελεί μία βασική διαδικασία για τον ανθρώπινο -και όχι μόνο- οργανισμό, αλλά από ό,τι φαίνεται έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για την όρεξη, τον μεταβολισμό και το βάρος.

Ο υποθάλαμος, βασική περιοχή του εγκεφάλου, εκκρίνει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση βασικών αναγκών, όπως η πείνα, η δίψα και η ανάγκη για ύπνο.

Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τρώμε συναισθηματικά.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ήθελαν να βρουν το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τις «συναισθηματικές μας ορέξεις» και να εξερευνήσουν αν θα μπορούσε να ελεγχθεί για να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, πολλές περιοχές του εγκεφάλου «μιλούν» μεταξύ τους για να μεταδώσουν την όρεξη ή να την εξαλείψουν.

Ένα σύνολο όμως, εγκεφαλικών νευρώνων στην αμυγδαλή, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, φαίνεται να ενορχηστρώνει όλη αυτή την επικοινωνία.

«Με την «ενεργοποίηση» των νευρώνων της όρεξης και την καταστολή άλλων, που αντιστέκονται στην τροφή, πολλοί ασθενείς θα μπορούν να αυξήσουν τις θερμίδες που λαμβάνουν καθημερινά εύκολα και γρήγορα», δηλώνουν οι ερευνητές.

«Με την αντίστροφη τακτική θα μπορούσαμε να βάλουμε φρένο στην υπερφαγία των παχύσαρκων ανθρώπων. Η μελέτη μας έχει τέτοιο στόχο», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το στο Google News