Η σωστή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος και η καλή ψυχική υγεία αποτελούν τις καλύτερες βάσεις για να νιώθουμε ξεκούραστοί. Πολύ συχνά όμως, οι μέρες που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη από υψηλά επίπεδα ενέργειας είναι και οι πιο απαγορευτικές για την εφαρμογή αυτών των χρυσών κανόνων. Αν και προσωρινές, οι παρακάτω λύσεις μπορούν να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά, επιτρέποντάς σας να συνεχίσετε αυτό που κάνετε για όσο χρόνο χρειαστεί.

1. Πιείτε τα λαχανικά σας
Ένας χυμός από φρέσκα λαχανικά θα ξαφνιάσει τον οργανισμό σας με τον καλύτερο τρόπο. Η κατά πολύ μειωμένη παρουσία των φυτικών ινών θα λειτουργήσει θετικά σε αυτή την περίπτωση, καθώς θα διευκολύνει το σώμα σας να χωνέψει αλλά και να απορροφήσει όλες τις σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Ως εκ τούτου, θα νιώσετε αμέσως τα μάτια σας να ανοίγουν!

2. Επιλέξτε σοφά τους υδατάνθρακες
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες, όπως τα αναψυκτικά, τα μακαρόνια και το λευκό ψωμί, μπορεί να είναι νόστιμες αλλά καταποντίζουν τα επίπεδα ενέργειάς μας. Αιτία για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάνοντάς μας να νιώσουμε για λίγο ότι ξυπνήσαμε, όμως στη συνέχεια τα ρίχνουν με την ίδια ταχύτητα αφήνοντάς μας σε χειρότερη κατάσταση από πριν. Τη λύση στο πρόβλημα δίνουν οι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι οποίοι απαιτούν περισσότερο χρόνο προκειμένου το σώμα μας να τους χωνέψει. Τέτοιοι υδατάνθρακες μπορούν να βρεθούν στους ξηρούς καρπούς, τις γλυκοπατάτες, τη βρώμη και το μαύρο ρύζι.

3. Πείτε «τσία»
Αυτοί οι μαγικοί σπόροι κατέκτησαν δικαίως μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες υπερτροφές. Οι αρχαίοι Μάγιας και οι Αζτέκοι τους χρησιμοποιούσαν για να κρατήσουν την ενέργεια και την εγρήγορσή τους σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που περιέχουν έχει αποδειχθεί πως βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

4. Ένα νερό – ή και περισσότερα
Ίσως πιστεύετε ότι οι διατροφικές σας συνήθειες είναι ο κύριος υπαίτιος για την εξάντληση που νιώθετε, όμως η αλήθεια είναι ότι αποτελεί και ένα από τα πρώτα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Ως γνωστόν τα σώματά μας αποτελούνται κυρίως από νερό, επομένως ακόμη και μια μικρή πτώση των επιπέδων ενυδάτωσης αρκεί για να επηρεάσει το μεταβολισμό μας. Επομένως φροντίστε να πίνετε νερό πριν αισθανθείτε δίψα και ίσως αρχίσετε να νιώθετε πιο φρέσκοι.

5. Αφυπνιστικά αρώματα
Αν και προς το παρόν οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν πλήρως την αιτία, φαίνεται πως ορισμένες μυρωδιές διεγείρουν το μυαλό μας. Τέτοιου είδους αρωματικά «ξυπνητήρια» είναι η μέντα, η κανέλα και το δενδρολίβανο. Δεν μένει παρά να τα δοκιμάσετε για να δείτε αν θα έχουν αυτή την επίδραση επάνω σας!

6. Η μελωδία της εγρήγορσης
Όταν τραγουδάμε ένα αγαπημένο μας κομμάτι, «ανεβαίνουμε» συναισθηματικά, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο ξεκούραστοι. Αν θέλετε, λοιπόν, κάτι που να ανεβάσει άμεσα την ενέργειά σας, πιάστε μια βούρτσα και πείτε ένα τραγούδι – τουλάχιστον αν δεν βρίσκεστε στη δουλειά.

7. Περισσότερο φως
Σύμφωνα με έρευνες, λίγα λεπτά περπατήματος στη λιακάδα αρκούν για να βελτιώσουν τη διάθεση, τη μνήμη και την ικανότητά μας να συγκρατούμε νέες πληροφορίες. Αν δεν μπορείτε με τίποτα να βγείτε στον έξω κόσμο, φροντίστε τουλάχιστον να εκμεταλλεύεστε το καλοκαιρινό φως ανοίγοντας τα στόρια.

8. Ξεχάστε τον «μαύρο» καφέ
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι χρειάζεστε μια γερή δόση καφεΐνης, προτιμήστε να παραγγείλετε έναν λάττε. Η πρωτεΐνη του γάλακτος θα τονώσει ακόμη περισσότερο την ενέργειά σας, ενώ το ασβέστιο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα κόκαλά σας υγιή. Μάλιστα, αν μαζί με τον καφέ φάτε και μερικά αμύγδαλα, τα υγιεινά λιπαρά τους θα απογειώσουν την επίδραση του αγαπημένου σας ροφήματος.

9. Πετάξτε τα περιττά χαρτιά
Τις μέρες που η δουλειά μας στραγγίζει όλη μας την ενέργεια, το γραφείο μας τείνει να μοιάζει βομβαρδισμένο από έγγραφα και post it. Ωστόσο ίσως δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτή η ακαταστασία αυξάνει ακόμη περισσότερο την κούραση που νιώθουμε, καθώς δημιουργεί περισπασμούς και καθιστά δύσκολο το να βρούμε κάτι συγκεκριμένο, δημιουργώντας μας άγχος. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να τακτοποιήσετε το χώρο στον οποίο εργάζεστε και το αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως θα σας αποζημιώσει.

10. Πιάστε τον εαυτό σας… από το αυτί
Σύμφωνα με τους ολιστικούς θεραπευτές, ένα σύντομο μασάζ στα αυτιά μας μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση επαγρύπνησης. Πιάστε τα αυτιά σας με δύο δάχτυλα και ασκήστε τους πίεση από πάνω προς τα κάτω δυο – τρεις φορές. Ακούγεται παράξενο, όμως λειτουργεί – και μπορείτε να το δοκιμάσετε όπου και αν βρίσκεστε.