Ο δάσκαλος της γιόγκα μεταφέρει τη γνώση του για τις πρακτικές που ξέρει και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του κάθε ασκούμενου τι θα αποφασίσει να εντάξει στην καθημερινότητά του και για ποιον σκοπό. Aλλος χρησιμοποιεί τη γιόγκα για ενδυνάμωση, άλλος για ευλυγισία, άλλος για αύξηση της συγκέντρωσής του για να είναι πιο αποτελεσματικός στην εργασία του, άλλος για μείωση του άγχους και ψυχική ηρεμία, άλλος για πνευματική εξέλιξη και άλλος για να έρθει σε επαφή με τον εσωτερικό του εαυτό. Και ο κατάλογος αυτός είναι ατελείωτος. Oταν όλα αυτά τα οφέλη με την τακτική εξάσκηση συγκεντρωθούν, τότε συμβάλλουν στην αύξηση της αίσθησης της ευημερίας, γεγονός που εξηγεί γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη γιόγκα εθιστική.

Για όλους

Ας εξηγήσουμε αναλυτικότερα ποια είναι όλα αυτά τα οφέλη που η γιόγκα μπορεί να προσφέρει στη ζωή μας, είτε είμαστε 12 χρόνων είτε 70.

Σωματικά η γιόγκα επιδρά θετικά σε κάθε σύστημα οργάνων που έχουμε αλλά και σε όλα μαζί ταυτόχρονα.

  • Αρχικά βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία μας καθαρίζοντας και ενδυναμώνοντας τους πνεύμονες.
  • Τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων διευκολύνοντας τη ροή του αίματος στο σώμα μας.
  • Μας αποτοξινώνει προάγοντας την πεπτική διαδικασία και κάθε λειτουργία των εντέρων, του στομάχου και του ήπατος.
  • Στις γυναίκες ειδικότερα βοηθάει πολύ σε ό,τι αφορά τη γονιμότητα και τα γυναικολογικά θέματα καθώς τονώνει τη μήτρα και όλο το γεννητικό σύστημα και αιματώνει συνεχώς την περιοχή της λεκάνης.
  • Φυσικά ενδυναμώνει τα οστά και βελτιώνει αισθητά τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων, βοηθώντας έτσι στα μυοσκελετικά προβλήματα καθώς και σε φλεγμονές των αρθρώσεων όπως αρθρίτιδες, τενοντίτιδες και άλλα. Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων και μελέτες που δείχνουν ότι άνθρωποι με κήλες στη σπονδυλική τους στήλη βελτίωσαν τη σωματική τους ευημερία με τη γιόγκα και αρκετοί απέφυγαν και τη χειρουργική επέμβαση.
  • Ακόμη, ασθενείς με ημικρανίες, αρθρίτιδες και πόνους από διάφορους παράγοντες και αυτοάνοσα νοσήματα, εντάσσοντας τη γιόγκα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους βελτίωσαν θεαματικά την ποιότητα της ζωής τους.

Προληπτικά

Αυτό όμως που αξίζει να τονισθεί είναι ότι η γιόγκα είναι μία τέχνη που πρωταρχικός σκοπός της είναι η πρόληψη. Δεν χρειάζεται να νοσήσουμε για να βάλουμε τη γιόγκα στη ζωή μας. Η γιόγκα μας προσφέρει όλα τα όπλα που χρειαζόμαστε για να έχουμε υγεία και μακροζωία.

Όσον αφορά τώρα την ψυχική και διανοητική μας υγεία, τα οφέλη εδώ είναι και πάλι πολυάριθμα. Αλλα γίνονται εμφανή από την αρχή της εξάσκησης και άλλα είναι τόσο λεπτοφυή που χρειάζεται χρόνος για να τα αναγνωρίσουμε.

Η πρακτική της γιόγκα είναι έντονη σωματικά. Η συγκέντρωση τόσο επιμελώς σε αυτό που κάνει το σώμα έχει ως αποτέλεσμα να φέρνει μια ηρεμία στο μυαλό. Η γιόγκα μας εισάγει επίσης σε τεχνικές διαλογισμού, όπως η παρακολούθηση της αναπνοής και η απεμπλοκή από τις σκέψεις. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες σε έντονες καταστάσεις όπως στον τοκετό, στην αϋπνία ή όταν έρχεται μια κρίση άγχους. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γιόγκα η συγκέντρωση στην αναπνοή και στην κίνηση είναι τόσο έντονη που δεν υπάρχει χώρος για άλλες σκέψεις. Αυτό αργά-αργά συμβαίνει και στη ζωή μας. Μαθαίνουμε να εστιαζόμαστε στη στιγμή που ζούμε και έτσι δεν βασανιζόμαστε από σκέψεις για το μέλλον ή το παρελθόν. Μικρά και μεγάλα προβλήματα γίνονται πιο εύκολα διαχειρίσιμα.

Η γιόγκα θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας. Συχνά καλείστε να κάνετε μικρές, λεπτές κινήσεις για να βελτιώσετε την ευθυγράμμισή σας. Με την πάροδο του χρόνου, οι ασκήσεις της γιόγκα θα συμβάλουν στο να αυξηθεί το επίπεδο άνεσής σας στο σώμα σας και μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη στάση του σώματος και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και όταν αισθανόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, αυτό σίγουρα μόνο στην επιτυχία μπορεί να οδηγήσει!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα της αυθεντικής παραδοσιακής γιόγκα.