Τι πιο φυσιολογικό από το να ερμηνεύσουμε ως κρύωμα τον πονεμένο μας λαιμό στη μέση του Δεκεμβρίου; Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα δίναμε ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο σύμπτωμα, το οποίο στο μυαλό μας δεν δικαιολογεί ούτε λίγες μέρες απουσίας από το γραφείο. Ωστόσο, τα συμπτώματα που συνδέουμε με το κοινό κρυολόγημα πολλές φορές κρύβουν από πίσω τους πιο σοβαρές ασθένειες, οι οποίες χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Για αυτό, μην αγνοείτε απλώς την ταλαιπωρία περιμένοντας να περάσει και φροντίστε να πάρετε τη γνώμη του γιατρού σας. Τουλάχιστον αν τα συμπτώματά σας έχουν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Ίσως δεν είναι απλό κρύωμα αν…

Τα συμπτώματα κρατούν περισσότερες από 4 μέρες

Το κοινό κρυολόγημα συνήθως περνά από μόνο του μέσα σε τρεις με τέσσερις μέρες. Ξεκινά με «γδάρσιμο» στον λαιμό, συνάχι και μπούκωμα, και στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί με πυρετό και πονόλαιμο. Αν και ο βήχας και λίγες βλέννες ενδέχεται να συνεχίσουν να σας ταλαιπωρούν για μεγαλύτερο διάστημα, τα περισσότερα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα σε αυτές τις ημέρες. Αν επιμένουν, δεν αποκλείεται να έχετε κάτι πιο σοβαρό, όπως για παράδειγμα λοιμώδη μονοπυρήνωση. Ο μόνος που μπορεί να το κρίνει με βεβαιότητα είναι ο γιατρός σας.

Τα συμπτώματα φεύγουν και επανέρχονται

Η επιστροφή των συμπτωμάτων σας μετά από λίγες μέρες ανακούφισης, ενδέχεται να είναι ένδειξη επιμόλυνσης. Ουσιαστικά, αυτό που έχει συμβεί είναι πως το κρύωμα κατάφερε να κάμψει το ανοσοποιητικό σας και να σας κάνει ευάλωτη σε άλλες ασθένειες, όπως ο στρεπτόκοκκος ή η πνευμονία. Και πάλι, ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα εκτιμήσει την κλινική σας εικόνα και θα σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή.

Συνέβη μετά από κάποιο μακρινό ταξίδι

Δεν αποκλείεται να πρόκειται όντως για κάποιο κρύωμα λόγω της κούρασης κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, όμως οι εξωτικοί προορισμοί καμιά φορά κρύβουν και εξωτικές ασθένειες. Για αυτό και είναι ανάγκη να ενημερώσετε τον γιατρό σας σε περίπτωση που ένα μακρινό ταξίδι προηγήθηκε των συμπτωμάτων σας.

Έχετε υψηλό πυρετό

Ναι, το κρυολόγημα κάποιες φορές συνοδεύεται από πυρετό – αν και σπάνια. Ωστόσο, αν η θερμοκρασία του σώματός σας ξεπεράσει το 38,5 ενδέχεται να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης ασθένειας. Για παράδειγμα, ο στρεπτόκοκκος συνήθως εμφανίζεται με υψηλό πυρετό και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να προκαλέσει ρευματικό πυρετό και να απειλήσει την υγεία της καρδιάς μας.

Έχετε χαμηλό πυρετό – αλλά εδώ και πολλές μέρες

Ένας πυρετός που διαρκεί πολύ, ακόμη και αν είναι χαμηλός, ίσως είναι σημάδι ότι το σώμα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάτι σοβαρότερο από το κοινό κρυολόγημα. Η γρίπη και η λοιμώδης μονοπυρήνωση πολλές φορές παρουσιάζονται με αυτό τον τρόπο, και το γεγονός ότι τα συμπτώματα είναι ήπια δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν κίνδυνο.

Αντιμετωπίζετε και στομαχικά προβλήματα

Το κρύωμα συνήθως δεν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός ή η διάρροια. Αντιθέτως, η γρίπη μπορεί να εμφανιστεί με… όλο το πακέτο.

Πονάει το κεφάλι σας. Πολύ.

Οι γιατροί δεν αγνοούν ποτέ τους έντονους πονοκεφάλους, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με πυρετό και δυσκαμψία του λαιμού, καθώς δεν αποκλείεται να αποτελούν σύμπτωμα της μηνιγγίτιδας. Από την άλλη πλευρά, αν ο πονοκέφαλος γίνεται πιο έντονος όταν σκύβετε μπροστά, ίσως οφείλεται σε κάποια μόλυνση των ιγμόρειων.

Έχετε πόνο στο στήθος ή δύσπνοια

Ο βήχας είναι το κατεξοχήν σύμπτωμα ενός κρυώματος, όμως αν σας προκαλεί δύσπνοια, ακροαστικά και πόνο στο στήθος είναι πιο πιθανό να έχετε βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Όλα τα συμπτώματα είναι στο ίδιο σημείο

Το κοινό κρυολόγημα δίνει ήπια συμπτώματα που εξαπλώνονται σε ολόκληρο το ανώτερο αναπνευστικό. Αντίθετα, ο στρεπτόκοκκος εντοπίζεται κυρίως στο λαιμό, η ιγμορίτιδα προκαλεί πονοκέφαλο και ενίοτε πονόδοντο, η ωτίτιδα πόνο στο ένα αυτί και η λοιμώδης μονοπυρήνωση οίδημα των αμυγδαλών.

Νιώθετε πόνο σε ολόκληρο το σώμα

Σίγουρα το κρύωμα είναι κουραστικό, όμως οι πόνοι σε ολόκληρο το σώμα, το αίσθημα εξάντλησης και τα ρίγη είναι πιο πιθανό να οφείλονται στην γρίπη.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συγκεκριμένη εποχή

Πολλές αλλεργίες μοιράζονται τα ίδια συμπτώματα με το κοινό κρυολόγημα. Σκεφτείτε μήπως έχετε την τάση να «αρρωσταίνετε» πάντα την ίδια εποχή. Οι αλλεργίες δεν εμφανίζονται πάντα την Άνοιξη, και ορισμένα αλλεργιογόνα όπως η σκόνη ή ο καπνός ενισχύονται από τους κλειστούς χώρους.