Ο χρόνος που αφιερώνουμε σε εμάς είναι ζωτικής σημασίας. Κάθε μέρα, έστω και για λίγα λεπτά, μείνετε σιωπηλοί και συγκεντρώστε όλη την προσοχή σας σε εσάς. Η γιόγκα θα σας βοηθήσει. Ακολουθήστε μια μικρή ροή ασκήσεων όπως οι παρακάτω με μόνο σκοπό τη συγκέντρωση στον εαυτό σας. Είναι μια ευκαιρία να σβήσετε καθετί που σας απασχολεί για να πάρετε δύναμη.

Ξεκινήστε με τη στάση του μωρού. Μείνετε εκεί για δέκα βαθιές εισπνοές και εκπνέετε κάθε φορά από το στόμα διώχνοντας έτσι κάθε σκέψη τοξική για σας. Χαλαρώστε το σώμα σας και ταυτόχρονα προεκτείνετε τα χέρια σας προς τα εμπρός νιώθοντας να μακραίνετε. Αν θέλετε, μπορείτε να ανοίξετε λίγο τα γόνατα για να βυθιστεί ο κορμός στη γη.

Ξεδιπλώστε αργά-αργά τον κορμό σας προς τα πάνω φέρνοντάς τον κάθετα στο πάτωμα. Νιώστε να τοποθετείτε έναν-έναν σπόνδυλο πάνω στον άλλον και τελευταία τοποθετήστε την κορυφή της κεφαλής. Και αργά ελάτε στην όρθια θέση. Πατήστε σταθερά το δεξί πέλμα στη γη με τα δάχτυλα απλωμένα, σταθεροποιήστε και το γόνατό σας και ενεργοποιήστε τον ομφαλό σας. Φέρτε το αριστερό πόδι να ακουμπήσει στον εσωτερικό μηρό του δεξιού ποδιού. Τα χέρια ενώνονται στο κέντρο της καρδιάς στην ατζάλι μούντρα και το βλέμμα στρέφεται σε ένα σταθερό σημείο. Μείνετε εκεί για πέντε αναπνοές και αδειάστε τον νου σας. Ετσι θα βρείτε την ισορροπία σας. Επαναλαμβάνετε με το άλλο πόδι.

Τινάξτε τα πόδια σας δεξιά αριστερά και προετοιμαστείτε για την επόμενη άσανα ισορροπίας. Ακολουθήστε τα ίδια βήματα με πριν για να σταθεροποιηθείτε και τώρα το αριστερό πόδι μπαίνει σε μισό λωτό. Οσο πιο ψηλά τοποθετήσετε το πέλμα προς την λεκάνη τόσο το καλύτερο. Τα χέρια σχηματίζουν την τζνάνα μούντρα και ανοίγουν σαν w στο ύψος της καρδιάς. Μένετε και εδώ πέντε αναπνοές και επαναλαμβάνετε και με το άλλο πόδι.

Τινάζετε πάλι τα πόδια και φέρνετε τα πέλματα μαζί. Με ευθυγραμμισμένη τη σπονδυλική στήλη μπαίνετε σε πρόσθια κάμψη, βαθαίνετε όσο πιο πολύ μπορείτε και στη συνέχεια έρχεστε στα ακροδάχτυλα των παλαμών και ευθυγραμμίζετε τον κορμό και το κεφάλι σαν να κοιτάτε τον ορίζοντα. Τα πόδια είναι όσο πιο τεντωμένα μπορείτε. Μένετε για πέντε αναπνοές. Σε όλη τη διάρκεια της άσανα ο ομφαλός είναι προς τα μέσα και ο θώρακας ανοιχτός.

Ερχεστε ξανά στην όρθια θέση και μακραίνετε το αριστερό πόδι προς τα πίσω. Η λεκάνη δεν μετακινείται αλλά συνεχίζει να είναι στραμμένη προς τα εμπρός. Το πίσω πόδι έχει την τάση να τεντώσει και το πέλμα πατάει στα ακροδάχτυλα. Το περίνεο έχει την τάση της γείωσης. Ο ομφαλός είναι ενεργοποιημένος και ο κόκκυγας είναι στραμμένος προς τη γη. Ετσι αποφεύγετε τη λόρδωση. Ο θώρακας είναι ανοιχτός και οι ώμοι μαλακοί προς τα κάτω και τα χέρια έχουν ξακάθαρη κατεύθυνση προς τον ουρανό. Συγκετρώστε σε όλες τις ενέργειες που αναφέραμε και μείνετε για πέντε αναπνοές. Επαναλαμβάνετε και με το άλλο πόδι.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα της αυθεντικής παραδοσιακής γιόγκα.