Η σοκολάτα προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Theobroma cacao (Τροφή των θεών), γνωστό ως κακαόδεντρο. Οι Αζτέκοι την ονόμαζαν xocolate που σημαίνει πικρό νερό και κατανάλωναν τους κόκκους αλεσμένους σε ρόφημα με μπαχαρικά, χωρίς όμως ζάχαρη.

Πίστευαν μάλιστα ότι οι κόκκοι είχαν σταλεί στη γη από τους θεούς. Οι Ισπανοί ήταν οι πρώτοι που πρόσθεσαν ζάχαρη και έτσι το ρόφημα έγινε αμέσως δημοφιλές στην αριστοκρατική τάξη της Ευρώπης. Το 1657 ένας Γάλλος άνοιξε μαγαζί σοκολάτας στο Λονδίνο. Το 1827 ο Van Houten παρουσιάζει μια πρέσα που αφαιρεί τμήμα του βουτύρου του κακάου, διαδικασία που τελικά θα οδηγήσει στην παρασκευή της σκόνης κακάο και βέβαια θα δώσει το όνομα του γερμανού χημικού στο γνωστό κακάο. Η σοκολάτα γάλακτος εμφανίστηκε πολύ αργότερα στην Ελβετία. Από τότε μέχρι σήμερα η σοκολάτα πέρασε από πολλά στάδια παραγωγής μέχρι να φτάσει στις πολλές μορφές που έχει αποκτήσει σήμερα.

Προσέχουμε πόση τρώμε

Τα τελευταία χρόνια η μαύρη σοκολάτα έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, κυρίως πολυφαινολών. Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα όπως η τυροσίνη, η οποία σχετίζεται και με την καλύτερη διάθεση που μπορεί να έχουμε μετά την κατανάλωση λίγης σοκολάτας. Αν μάλιστα προσθέσουμε και ουσίες όπως η θεοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη, που επιδρούν θετικά στο νευρικό σύστημα, τότε εξηγείται γιατί η σοκολάτα σχετίζεται με αντικαταθλιπτική δράση, αλλά και γιατί μπορεί σε κάποιους να προκαλεί εξάρτηση.

Η σοκολάτα λοιπόν μας αρέσει και μας κάνει καλό, μόνο όμως υπό προϋποθέσεις. Πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε καθώς είναι ένα προϊόν με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Εντάσσοντας ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής τότε θα απολαμβάνουμε μόνο τα οφέλη της.

Σοκολάτα με φρούτα του δάσους και ξηρούς καρπούς

Υλικά

70 γρ. κακάο σκόνη χωρίς ζάχαρη

170 γρ. ακατέργαστο βούτυρο κακάο

6 κουταλιές μέλι

2 κουταλιές άχνη ζάχαρη

1½ λοβός βανίλιας

200 γρ. ξηρούς καρπούς

50 γρ. γάλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Κόβετε σε μικρά κομμάτια το βούτυρο κακάο, το βάζετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το λιώνετε σε μπεν μαρί (βάζετε μια κατσαρόλα με λίγο νερό στη φωτιά. Μόλις κοχλάσει το νερό, την κατεβάζετε από τη φωτιά και βάζετε μέσα το μπολ με το βούτυρο κακάο, το οποίο θα αρχίσει να λιώνει).

Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτετε το μέλι, το γάλα σε σκόνη, το κακάο και την άχνη ζάχαρη τα οποία έχετε κοσκινίσει και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τη βανίλια, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα του δάσους.

Βάζετε το μείγμα που είναι ρευστό σε καλούπια σοκολάτας και το αφήνετε να πήξει σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

*Βασικό συστατικό για να φτιάξετε τη συνταγή αυτή είναι το βούτυρο κακάο, δηλαδή το φυτικό λίπος που λαμβάνεται από την επεξεργασία των σπόρων του κακαόδεντρου. Πωλείται σε μορφή στέρεων κομματιών. Προτιμάτε το ακατέργαστο.