Πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, θέλουμε να κάνουμε κάποια αλλαγή στη ζωή μας. Μία καινούργια δουλειά, μία ξένη γλώσσα, να βάλουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας, να χάσουμε βάρος, να διορθώσουμε κάποια πράγματα στη σχέση μας… Την επιθυμία πιθανώς την έχουμε, ίσως επίσης το συζητούμε συχνά και εκτενώς και μας βασανίζει όταν πέφτουμε στο κρεβάτι.

Πώς όμως θα το πετύχουμε; Πώς θα προχωρήσουμε στην αλλαγή αυτή που τόσο επιθυμούμε; Ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας; Τι μας κρατάει πίσω; Ποιες δικαιολογίες χρησιμοποιούμε; Πώς θα τις βγάλουμε από τη μέση; Η καλύτερη λύση; Ενα πλάνο, ένα σχέδιο δράσης. Να σχεδιάσουμε δηλαδή βήμα-βήμα το πώς θα προχωρήσουμε στο να πραγματοποιήσουμε την αλλαγή.

Βήμα 1ο: Θέτουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας

Γιατί θέλουμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή τη συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή μας; Τι μας έχει βοηθήσει στο παρελθόν όταν έχουμε θελήσει να κάνουμε αλλαγές; Τι πιστεύουμε ότι θα μας βοηθούσε στο σήμερα ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτή την αλλαγή; Τι γνώσεις χρειάζεται να αποκτήσουμε ώστε να καταφέρουμε να την πραγματοποιήσουμε; Επειτα, αφού δώσουμε απαντήσεις στις συγκεκριμένες ερωτήσεις είναι σκόπιμο να τις σκεφτούμε καλά και να τις λάβουμε υπόψη μας όταν σχεδιάζουμε το πώς θα πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε.

Αν για παράδειγμα απαντήσουμε ότι στο παρελθόν έχουμε βοηθηθεί από το να «σπάμε» τον τελικό μας στόχο σε άλλους μικρότερους είναι σκόπιμο και στην προκειμένη περίπτωση να φροντίζουμε να κατορθώνουμε βήμα-βήμα τα όσα επιθυμούμε.

Επειτα θα πρέπει να φανταστούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα παιχνίδι πόκερ και παίζουμε τα ρέστα μας. «Ολα μέσα» είναι ο σωστός τρόπος να σκεφτούμε όταν ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο για να ξεκινήσουμε τον δρόμο που θα μας οδηγήσει στην πραγματοποίηση των στόχων μας.

Βήμα 2ο: Δεσμευόμαστε

Το «Ολα μέσα» σημαίνει ότι δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε πίσω. Η δέσμευση και η αφοσίωση είναι οι καλύτεροι τρόποι για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια ανάμεσα σε εμάς και στον στόχο μας. Η δέσμευση είναι ο καθοριστικός παράγοντας ανάμεσα στην επιτυχία και στην αποτυχία. Γιατί; Οταν έχουμε αποφασιστικότητα και προσήλωση στον στόχο μας, θα αγνοήσουμε κάθε πρόκληση και κάθε εμπόδιο που θα προσπαθήσει να μας κάνει να παρεκκλίνουμε από την πορεία μας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ότι ο στόχος μας είναι να χάσουμε βάρος και μας προσφέρουν ένα λαχταριστό γλυκό. Τη στιγμή που θα δυσκολευτούμε και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πίσω θα σκεφτούμε το μότο μας: «Ολα μέσα»… Αντιστεκόμαστε στις προκλήσεις και δεν παρεκκλίνουμε από τον στόχο μας.

Βήμα 3ο: Σχεδιάζουμε

Φτιάχνουμε ένα σχέδιο δράσης για το πώς θα ολοκληρώσουμε τον στόχο μας και το βάζουμε σε χαρτί. Φανταζόμαστε τα πιθανά εμπόδια που θα βρούμε μπροστά μας και το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να βάλουμε τη γυμναστική στη ζωή μας, ένα εμπόδιο είναι η έλλειψη χρόνου και ένας τρόπος να το ξεπεράσουμε είναι το να ξυπνάμε μισή ώρα νωρίτερα για να γυμναζόμαστε.

Βοηθητικό είναι να φτιάξουμε το δίκτυο των υποστηρικτών μας, που είναι οι αγαπημένοι μας φίλοι και συγγενείς, που θα μας βοηθούν όταν δυσκολευόμαστε, τόσο πρακτικά όσο και στην τόνωση του ηθικού μας όταν το έχουμε ανάγκη, θυμίζοντάς μας πόσα έχουμε πετύχει και πόσα αξίζουμε.

Βήμα 4ο: Ανταμείβουμε τους εαυτούς μας

Κάθε φορά που κάνουμε ένα βήμα προς την επίτευξη των στόχων μας θα πρέπει να ανταμείβουμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να γιορτάζουμε και να ευχαριστιόμαστε το κάθε μικρό βήμα που καταφέρνουμε στη διαδικασία προς την επίτευξη του στόχου μας. Μάλιστα μπορούμε να έχουμε προαποφασίσει ποια θα είναι, κάθε φορά που θα προχωράμε ένα βήμα μπροστά, η ανταμοιβή μας.

Για παράδειγμα, αν ο στόχος μας είναι να μάθουμε γαλλικά μπορούμε να ανταμείψουμε τον εαυτό μας με την αγορά ενός γαλλικού βιβλίου, μία γαλλική ταινία στο σινεμά, ή ακόμα και ένα ταξίδι στο Παρίσι, ανάλογα σε ποιο στάδιο της προσπάθειας βρισκόμαστε. Σημαντικό είναι επίσης να προσπαθούμε να έχουμε συνεχώς τον στόχο μας (ως εικόνα) στο μυαλό μας.

Βήμα 5ο: Δεν κοιτάμε πίσω

Δεν πρέπει να ξεχνάμε να κοιτάμε συνέχεια μπροστά, προς το μέλλον και τον στόχο μας. Μόνο δίνοντάς τα όλα μπορούμε να πετύχουμε και να γίνει η αλλαγή που τόσο θέλουμε.

Ευχαριστούμε τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, MSc, ψυχολόγο υγείας, με εκπαίδευση στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και στη συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής