Το γεγονός ότι συχνά παχαίνουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας οφείλεται στο ότι η έλλειψη πρωτεϊνούχων τροφών όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το αβγό, σε συνδυασμό με την κυριαρχία των υδατανθράκων στο νηστίσιμο διαιτολόγιο (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, λαδερά κ.ά.) έχουν ως αποτέλεσμα να μη χορταίνουμε εύκολα. Παράλληλα, η υπερκατανάλωση λαδιού αλλά και λιπαρών γλυκών, όπως ο χαλβάς και το ταχίνι, δεν διευκολύνει τον έλεγχο του βάρους μας. Αν λοιπόν είστε από εκείνους ή εκείνες που δεν θέλετε να πάρετε βάρος στη νηστεία, ακολουθήστε ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές:

Ελέγξτε το λάδι που χρησιμοποιείτε στα νηστίσιμα φαγητά. Η περίσσεια λαδιού στα όσπρια, στα λαδερά, στις σαλάτες και γενικότερα στο νηστίσιμο τραπέζι μας δίνει πολλές θερμίδες. Μία με δύο κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.

Αποφύγετε το τηγάνισμα σε νηστίσιμα τρόφιμα όπως τα θαλασσινά, οι πατάτες κ.ά. Επιλέξτε το βράσιμο ή ακόμη καλύτερα το ψήσιμο στον φούρνο, στον ατμό ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς πολύ λάδι.

Χρησιμοποιήστε ολικής αλέσεως προϊόντα αντί για απλά. Η παρουσία των φυτικών ινών στα ολικής αλέσεως τρόφιμα δημιουργεί γρηγορότερο και ευκολότερο κορεσμό.

Τρώτε όσπρια. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες αλλά και σε κάποια ποσά πρωτεΐνης, μας χορταίνουν περισσότερο από τα λαδερά ή τα ζυμαρικά, που συνήθως τρώμε στη νηστεία.

Βάλτε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες στο νηστίσιμο διαιτολόγιο. Αυτές βοηθούν στο να μειώνουμε τις αυξομειώσεις του σακχάρου μας, οι οποίες ευθύνονται για την έλλειψη κορεσμού μετά από νηστίσιμα φαγητά. Τέτοιες είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα μανιτάρια.

Προτιμήστε την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων ή χυμών στο μπλέντερ (μαζί με τις ίνες τους) σε σχέση με συσκευασμένους χυμούς ή στυμμένους, ακόμη και αν είναι φρέσκοι.

Προσοχή σε τρόφιμα-παγίδες. Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά πως επιλογές όπως οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, ο χαλβάς, η μαύρη σοκολάτα, οι ελιές μπορεί να μας «φορτώσουν» με αρκετές θερμίδες εάν δεν καταναλώνονται με μέτρο.

*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.