Ο καθένας αντιμετωπίζει παροδικές στιγμές «αμνησίας», ειδικά όταν το πρόγραμμά σας κατακλύζεται από υποχρεώσεις. Αν και αυτό αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση στους ραγδαίους ρυθμούς της καθημερινότητας, η κακή μνήμη είναι κάτι που μπορεί να μας αποσυντονίσει. Σημαντικό παράγοντας που επηρεάζει την μνήμη είναι η γενετική και ειδικά σε σοβαρές νευρολογικές περιπτώσεις όπως η νόσος του Alzheimer. Ωστόσο, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τόσο η διατροφή όσο και ο τρόπος ζωής την επηρεάζουν σημαντικά. Οι βασικότερες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε άμεσα για να την ενισχύσετε φυσικά, περιλαμβάνουν:

1. Περιορίστε την ζάχαρη

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης έχει συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας και χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής εξασθένισης. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε κακή μνήμη ή και μειωμένο όγκο του εγκεφάλου, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η μείωση λοιπόν, της ζάχαρης όχι μόνο συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης αλλά και στην βελτίωση της συνολικής εικόνας της υγείας σας.

2. Βρείτε λίγο χρόνο για διαλογισμό

Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγείας σας με πολλούς τρόπους, αποτελώντας μια χαλαρωτική και καταπραϋντική δραστηριότητα που μειώνει το στρες, τον πόνο, την αρτηριακή πίεση αλλά και βελτιώνει την μνήμη σας. Στην πραγματικότητα, ο διαλογισμός φαίνεται ότι αυξάνει την «γκρίζα ύλη» του εγκεφάλου, που έχει την τάση να μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας αρνητικά την μνήμη και την γνώση. Ταυτόχρονα, οι τεχνικές διαλογισμού και χαλάρωσης έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη σε άτομα όλων των ηλικιών, από άτομα είκοσι ετών έως και τους ηλικιωμένους.

3. Διατηρήστε υγιές βάρος

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το σώμα και το μυαλό σας σε άριστη κατάσταση. Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με την γνωστική εξασθένιση. Πράγματι, η παχυσαρκία φαίνεται να προκαλεί αλλαγές σε εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την μνήμη, επηρεάζοντάς την αρνητικά. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή, που μπορούν με την σειρά τους να επηρεάσουν αρνητικά τον εγκέφαλο.

4. Κοιμηθείτε αρκετά

Είναι γνωστή η σύνδεση του μη ποιοτικού ύπνου με την κακή μνήμη. Ο ύπνος διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση της μνήμης, την διαδικασία κατά την οποία οι βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις ενισχύονται και μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμες. Πληθώρα επιστημονικών μελετών τονίζει την σημαντικότητα του ύπνου για αυτό και οι ειδικοί συνιστούν τις επτά με εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ για τους ενήλικες.

5. Γυμναστική για μυαλό και σώμα

Η φυσική άσκηση είναι σημαντική για την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο και ότι μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της μνήμης ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσεις ότι η άσκηση μπορεί αυξήσει την έκκριση νευροπροστατευτικών πρωτεϊνών και να βελτιώσει την ανάπτυξη νευρώνων, οδηγώντας σε βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία. Μην παραμελείτε την εξάσκηση των γνωστικών σας δεξιοτήτων, που μπορείτε να πραγματοποιήσετε λύνοντας σταυρόλεξα ή και παίζοντας tetris. Όχι μόνο είναι διασκεδαστικά αλλά αποτελούν και εξαιρετικούς τρόπους για την ενίσχυση της μνήμης. Επιπλέον, τα παιχνίδια εξάσκησης της μνήμης έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου άνοιας στους ηλικιωμένους.

Ακολουθήστε το στο Google News