Η κατάλληλη ώρα είναι κάτι που προσέχουμε σε πολλές περιπτώσεις: για να φάμε βραδινό, να πάρουμε φάρμακα, να μετρήσουμε την πίεση… Άραγε υπάρχει ιδανική ώρα και για την άσκηση; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί; Σας παρουσιάζουμε τα οφέλη τόσο της πρωινής όσο και της απογευματινής γυμναστικής, ώστε να ξέρετε τι αποκομίζετε κάθε φορά που βάζετε τα αθλητικά σας παπούτσια.

Τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής

Αδυνατίζει

Αν έχετε ξεκινήσει γυμναστική σε μια προσπάθεια να χάσετε τα περιττά κιλά, τότε είναι καλύτερα να προπονείστε τις πρωινές ώρες και κατά προτίμηση με άδειο στομάχι. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northumbria University στη Βρετανία, όσοι αθλούνται πριν φάνε πρωινό καίνε περισσότερο σωματικό λίπος μέχρι και κατά 20%, συγκριτικά με εκείνους που προπονού-νται άλλες ώρες της ημέρας. Ωστόσο, η πλειονότητα των ειδικών συστήνει να μην κάνουμε γυμναστική εντελώς νηστικοί, αλλά να έχουμε καταναλώσει κάτι ελαφρύ (π.χ. μια μπάρα δημητρια-κών, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης) μισή με μία ώρα πριν.

Ανοίγει το μυαλό

Αν η εργασία σας είναι πνευματική, τότε έχετε έναν επιπλέον λόγο να κάνετε γυμναστική το πρωί. Είναι γνωστό ότι η άσκηση δεν προσφέρει οφέλη μόνο στο σώμα, αλλά και στον εγκέφαλο. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ήπια και τακτική γυμναστική ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες (μάθηση, μνήμη, αντίληψη, προσοχή, σκέψη). Πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: στο γεγονός ότι η άσκηση αλλάζει τη δο-μή του εγκεφάλου, διεγείροντας την παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων, καθώς επίσης και στην αυξημένη παραγωγή χημικών ουσιών, οι οποίες ευνοούν την επιδιόρ-θωση των εγκεφαλικών κυττάρων. Για μεγαλύτερη εγρήγορση και διαύγεια, λοιπόν, είναι προτιμότερο να κάνουμε γυμναστική το πρωί, πριν από τη δουλειά και όχι μετά.

Χαρίζει ευεξία

Ξυπνήσατε κακόκεφοι χωρίς λόγο; Νιώθετε να έχουν αδειάσει οι… μπαταρίες σας; Βρείτε το κέφι σας και νιώστε άμε-σα πιο αναζωογονημένοι κάνοντας γυμναστική. Έρευνες δείχνουν ότι η πρωινή άσκηση προάγει την έκκριση ενδορφινών, ορμόνες που γεννούν το αίσθημα της ευεξίας και της ευδαιμονίας και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπε-δα της αδρεναλίνης, η οποία προκαλεί νευρικότητα και στρες, χαρίζοντας ενέργεια που διαρκεί όλη την ημέρα.

Τρία επιπλέον bonus

Τις πρωινές ώρες τα γυμναστήρια έχουν λιγότερο κόσμο.
Τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι σε χαμηλά επίπεδα το πρωί, επομένως συμφέρει αν κάνουμε γυμναστική σε εξωτερικό χώρο.
Η συνετή έκθεσή μας στον ήλιο κατά τη διάρκεια της άσκησης ενεργοποιεί τη σύνθεση της βιταμίνης D από τον οργανισμό μας, που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών.

Πώς θα τα καταφέρουμε

Η πρωινή γυμναστική προϋποθέτει να ξυπνάμε νωρίτερα από ό,τι συνηθίζουμε, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε το ξενύχτι το προηγούμενο βράδυ.
Θα πρέπει να κάνουμε καλό ζέσταμα (διατάσεις) πριν από την προπόνηση, γιατί το πρωί οι αρθρώσεις και οι μύες είναι δύσκαμπτα και είμαστε επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Τι να προτιμήσουμε

Γρήγορο βάδην
Τρέξιμο
Ποδήλατο
Κολύμβηση

Γιατί: Το πρωί είμαστε ξεκούραστοι και έχουμε μεγαλύτερη αντοχή, οπότε ενδείκνυται η αεροβική γυμναστική.

Tα οφέλη της απογευματινής γυμναστικής

Καλύτερες επιδόσεις

Το σώμα είναι περισσότερο έτοιμο για γυμναστική το απόγευμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δείκτες της φυσικής κατάστασης (π.χ. αντοχή, δύναμη, χρόνος αντίδρασης) είναι καλύτεροι όταν γυμναζόμαστε μεταξύ 4 και 7 το απόγευμα. Η εξήγηση κρύβεται στη θερμοκρασία του σώματος, που είναι στα υψηλότερα φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση των μυών και άρα στη μέγιστη απόδοσή τους.

Βελτιώνει τον ύπνο

Αν οι «λευκές νύχτες» έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας, τότε ίσως θα πρέπει να ξεκινήσετε γυμναστική. Έχει διαπιστωθεί ότι η ήπια σωματική δραστηριότητα πριν κοιμηθούμε βοηθά το μυαλό να αποσπάται από τις αρνητικές σκέψεις και από όσα προκαλούν στρες, διευκολύνοντας έτσι την έλευση του ύπνου. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες ανέδειξαν τη θετική επίδραση που έχουν η γιόγκα και το τάι τσι στον ύπνο. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγουμε την έντονη άσκηση τουλάχιστον 2 ώρες πριν ξαπλώσουμε, διότι ενδέχεται να φέρει αντίθετο αποτέλεσμα.

Πώς θα τα καταφέρουμε

Καθιερώνουμε μια σταθερή ώρα που μας βολεύει, για παράδειγμα τις 6 μ.μ. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπ’ όψιν τις καθημερινές μας ασχολίες και συνήθειες (π.χ. πότε τρώμε βραδινό, τι ώρα ξαπλώνουμε, πότε έχουμε ελεύθερο χρόνο να βγούμε με φίλους), γιατί έτσι θα περιορίσουμε τις πιθανότητες να θυσιάσουμε την προπόνηση για να κάνουμε κάτι άλλο.

Τι να προτιμήσουμε

Ασκήσεις ενδυνάμωσης (π.χ. βάρη)
Γιόγκα
Πιλάτες
Τάι τσι
Χορό

Γιατί: Το απόγευμα έχουμε μεγαλύτερη ευλυγισία  και οι μύες φτάνουν  στη μέγιστη απόδοσή τους.

Η γνώμη του ειδικού

«Στη γυμναστική το σημαντικό είναι να βρούμε μια σταθερή ώρα που να μας εξυπηρετεί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια σύντομα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να αθλούμαστε άλλοτε το πρωί και άλλοτε το απόγευμα, ανάλογα με το πρόγραμμά μας. Η άσκηση είναι ωφέλιμη για την υγεία μας ό,τι ώρα και αν γίνεται. Κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της. Το θέμα είναι να ανακαλύψουμε ποια ώρα μάς βολεύει περισσότερο, ώστε να γυμναζόμαστε σε συστηματική βάση», εξηγεί ο γυμναστής κ. Γιάννης Αγνιάδης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΝΙΑΔΗ, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.