Το άγχος αποτελεί για την μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητας. Θα μπορούσαμε να το ορίσουμε ως το υποπροϊόν ενός συχνά χαοτικού και ραγδαία εξελισσόμενου κόσμου. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες ή και πιο θερμιδικά τρόφιμα όταν νιώθουν έντονη ανησυχία, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που χάνουν την όρεξή τους σε στιγμές εκτεταμένου άγχους. Αν και είναι λιγότεροι, εξακολουθούν να φτάνουν σε ένα σημαντικό αριθμό, αφού σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας το 39% των ανθρώπων έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι έχουν φάει περισσότερο ή έχουν φάει ανθυγιεινά τρόφιμα λόγω άγχους ενώ το 31% είχε δηλώσει ότι παρέλειψαν γεύμα εξαιτίας της έντονης ανησυχίας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξη

Ορισμένοι περιγράφουν την κατάσταση ως ένα συντριπτικό αίσθημα ανησυχίας ή πανικού, που κάνει το μαγείρεμα ή την κατανάλωση φαγητού να φαντάζει ως κάτι ασήμαντο. Ορισμένοι παράγοντες που φαίνεται να συνδέονται με το φαινόμενο, περιλαμβάνουν:

*H αντίδραση πάλης ή φυγής…

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί στην αντίδραση της πάλης ή φυγής. Πριν από πολλά χρόνια, το άγχος ήταν το αποτέλεσμα μιας απάντησης σε μια δυσάρεστη ή αγχωτική κατάσταση, όπως το κυνήγι μιας τίγρης. Η αντίδραση ορισμένων ανθρώπων στην θέα μιας τίγρης θα ήταν να ξεφύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Άλλοι πάλι μπορεί να «πάγωναν» ή να προσπαθούσαν να κρυφτούν ενώ άλλοι να αμυνθούν. Η ίδια αρχή φαίνεται να διέπει και την σύνδεση της ανησυχίας ή του άγχους με την όρεξη των ατόμων, για αυτό ορισμένοι τρώνε περισσότερο ενώ άλλοι πολύ λιγότερο.

*Οι φυσικές αισθήσεις μπορεί να καταστείλουν την όρεξη

Μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους λόγω των σωματικών αισθήσεων που σχετίζονται με το άγχος που κάνουν την σκέψη του φαγητού λιγότερο θελκτική. Συχνά, το άγχος εκδηλώνεται μέσω αισθήσεων στο σώμα, όπως η ναυτία, οι μυς σε υπερένταση ή και ο κόμπος στο στομάχι. Αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα μπορεί να αποσυντονίσουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να χάσουν την όρεξή τους λόγω της αύξησης της κορτιζόλης, γνωστή ως και ορμόνη του στρες, που μπορεί να αυξηθεί απότομα σε περιόδους υψηλού άγχους. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μπορεί με την σειρά τους να οδηγήσουν στην αυξημένη παραγωγή οξέος στο στομάχι, γεγονός που μπορεί να μειώσει την όρεξη.

Πώς να την ανακτήσετε

Εάν έχετε χάσει την όρεξή σας λόγω άγχους ή έντονης ανησυχίας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα βήματα για να την ανακτήσετε:

1. Εντοπίστε την πηγή του στρες

Δοκιμάστε να καταγράψετε τους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν το άγχος ώστε να γνωρίζετε πάνω σε τι ακριβώς πρέπει να δουλέψετε, αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Εστιάζοντας στην διαχείριση του στρες, τα υπόλοιπα σωματικά συμπτώματα θα αρχίσουν να μειώνονται, διευκολύνοντας την κατάσταση.

2. Ακολουθήστε ένα συνεπές πρόγραμμα

Το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού ρυθμίζεται μόνο όταν κάποιος τρώει με συνέπεια. Κάποιος που τρώει λιγότερο ως απόκριση στη μείωση της όρεξης μπορεί να χρειαστεί να φάει σχεδόν «μηχανικά »για να βοηθήσει το αίσθημα της πείνας να επανέλθει. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ένα οργανωμένο πρόγραμμα, όπου μπορείτε να ορίσετε τις ώρες ανάμεσα στα μεγαλύτερα γεύματα και τα σνακ.

3. Βρείτε «ήπιες» τροφές

Θα ήταν καλό να βρείτε ορισμένες τροφές που θα μπορείτε να φάτε δίχως να αισθάνεστε δυσφορία, ακόμα και σε περιόδους υψηλού άγχους. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το κοτόπουλο ή το γιαούρτι που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά και φρούτα και λαχανικά, που σας χαρίζουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.