Οι στόχοι μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Ο καθορισμός των σωστών στόχων, το σχέδιο για την επίτευξή τους αλλά και όλα όσα απαιτούνται για την επίτευξη και την διατήρησή τους αποτελούν ορισμένους παράγοντες που κάνουν διαφορά ανάμεσα σε ένα υγιή και θετικό τρόπο ζωής και σε μια περισσότερο αγχωτική καθημερινότητα. Οι στόχοι μπορούν από την άλλη να αποτελέσουν και πηγή άγχους για αυτό εξάλλου δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μπορεί να τους παραλείπουν εντελώς ή να μένουν σε μια γενικότερη εικόνα αυτού που θα ήθελαν να καταφέρουν, δίχως να ορίζουν ένα λεπτομερές πλάνο για να το πετύχουν.

Αποδομώντας το άγχος

Αυτό που βιώνουμε ως «άγχος» αποτελεί στην πραγματικότητα την αλληλεπίδραση ανάμεσα στα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας, στις σκέψεις μας για αυτά αλλά και στις συναισθηματικές αντιδράσεις σε αυτά τα γεγονότα. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τους παράγοντες που πυροδοτούν το στρες και τις συναισθηματικές αντιδράσεις μας σε αυτές τις σκέψεις, είναι αυτό που πυροδοτεί την απόκριση του στρες στο σώμα, οδηγώντας στην γνωστή εμπειρία του στρες με σωματικά, ψυχικά ή και συναισθηματικά συμπτώματα. Επομένως για να μειώσετε το άγχος στην καθημερινότητά σας, θα ήταν καλό να εξετάσετε τις σκέψεις σας για αυτό, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν τα συναισθήματά σας και τις αντιδράσεις σας.

Θέτουμε στόχους, δίχως άγχος

Στην περίπτωση που παρατηρείτε ότι το άγχος αυξάνεται κάθε μέρα και περισσότερο, είναι σημαντικό να θέσετε ορισμένους στόχους για την πιο σωστή διαχείρισή του. Εάν από την άλλη αισθάνεστε μια γενικευμένη ανησυχία  ή μια γενική έλλειψη ευτυχίας ή ικανοποίησης, ίσως θα ήταν καλή ιδέα αφού διαχειριστείτε το άγχος να εστιάσετε σε στόχους που θα προωθούν την προσωπική σας ευτυχία. Σε κάθε περίπτωση, η ανακούφιση από το άγχος είναι καλό να προέρχεται από τους στόχους σας. Ορισμένες κατηγορίες στόχων που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε και τα δύο, περιλαμβάνουν:

  • Για την μείωση του άγχους, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τον διαλογισμό ή και την φυσική άσκηση, καθώς έτσι μπορείτε να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας.
  • Για την διαχείριση του άγχους, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε την αρωματοθεραπεία ή και ασκήσεις αναπνοής, που μπορείτε να πραγματοποιήσετε όποτε και όπου θέλετε.
  • Για την αύξησης της ψυχικής αντοχής είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση για την καθημερινότητα, καθώς θα σας επιτρέψει να δείτε τις καταστάσεις πιο ψύχραιμα, βρίσκοντας γρηγορότερα λύση στα προβλήματα.

Η οπτικοποίηση και η νοητική «προπόνηση» του νου διεγείρουν πολλά από τα ίδια νευρικά δίκτυα που συνδέουν τις προθέσεις του εγκεφάλου με το σώμα, οπότε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκπαιδεύσετε σωστά τις σκέψεις σας προτού αρχίσετε να ορίζετε τους στόχους σας. Καθώς φαντάζεστε ότι επιτυγχάνετε κάθε σας στόχο, γεμίζετε με θετική ενέργεια, ενισχύετε την καλή σας διάθεση και αυξάνετε τα εσωτερικά σας κίνητρα για να προσπαθήσετε περισσότερο, παρά τα εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο σας. Αφού οραματιστείτε τους στόχους σας είναι σημαντικό να καταστρώσετε ένα λεπτομερές πλάνο με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να πετύχετε, το οποίο σαφώς μπορείτε να αναπροσαρμόζετε στην πορεία.

Πώς θα τους διατηρήσουμε;

Ορισμένοι στόχοι είναι βραχυπρόθεσμοι ενώ άλλοι απαιτούν μια πιο συνεπή και ολοκληρωμένη προσπάθεια που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στόχοι που σχετίζονται με την μείωση ή την πιο ωφέλιμη διαχείριση του άγχους, με την προσωπική ευτυχία τείνουν να απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια, είναι δηλαδή πιο απαιτητικοί, αλλά πολύ ικανοποιητικοί για να διατηρηθούν, και είναι τελικά αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη εμπειρία ζωής. Μερικές στρατηγικές για την διατήρηση των στόχων ή υγιεινών συνηθειών περιλαμβάνουν:

  • Ορίστε τους σωστούς στόχους.
  • Κάντε μικρά και συγκεκριμένα βήματα.
  • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας.
  • Να υπενθυμίζετε ότι τα εμπόδια ή οι μικρές αποτυχίες αποτελούν μέρος της διαδικασίας κι όχι το τέλος της.