Μέσω του μηχανισμού της πείνας, ο οργανισμός μας ειδοποιεί ότι χρειάζεται περισσότερη τροφή και ότι θα πρέπει να φάμε. Όταν πεινάμε το στομάχι μας μπορεί να.. «γρυλίζει», να το αισθάνεστε άδειο, μπορεί ακόμα να έχετε πονοκέφαλο, να είστε ευερέθιστοι ή και να αντιμετωπίσετε δυσκολία στην συγκέντρωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να μην νιώθουν πείνα για αρκετές ώρες, που μπορεί να διαμεσολαβήσουν ανάμεσα στα γεύματά τους. Αυτό το φαινόμενο όμως δεν ισχύει για όλους, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που πεινούν συχνά ή που νιώθουν έντονα το αίσθημα της πείνας σχεδόν… «συνέχεια». Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις, με τις πιο συνηθισμένες να περιλαμβάνουν:

1. Δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ρύθμιση της όρεξης, καθώς οι ιδιότητές της μπορούν να μειώσουν την όρεξη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες μέσα στην μέρα. Η πρωτεΐνη συγκεκριμένα, συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών που σηματοδοτούν το αίσθημα κορεσμού, με τα επίπεδα των ορμονών που διεγείρουν την πείνα να μειώνονται. Για αυτό θα ήταν καλό να προσέξετε την πρωτεΐνη που καταναλώνετε καθημερινά.

Τι να κάνετε: Είναι σημαντικό σε κάθε σας γεύμα να περιλαμβάνονται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθώς έτσι θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά, περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη βρίσκεται επίσης σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και του γιαουρτιού, καθώς και σε μερικές φυτικές τροφές όπως όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι και δημητριακά ολικής αλέσεως.

2. Δεν κοιμάστε αρκετά

Ο επαρκής ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία, αφού συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Μάλιστα ο επαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Επιπλέον ο επαρκής ύπνος αποτελεί παράγοντα ελέγχου της όρεξης, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της γκρελίνης, της ορμόνης που την διεγείρει. Η έλλειψη ύπνου κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης, γι ‘αυτό μπορεί να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά. Ο επαρκής ύπνος βοηθά επίσης στην εξασφάλιση επαρκών επιπέδων λεπτίνης, μιας ορμόνης που προάγει το αίσθημα κορεσμού.

Tips για να κοιμάστε καλύτερα: Για να ρυθμίσετε το μηχανισμό της όρεξης θα ήταν καλό να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Εάν δυσκολεύεστε, μπορείτε να δοκιμάσετε να:

  • Ακολουθήστε το πρόγραμμά σας με συνέπεια: Όταν κοιμάστε περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ, συμβάλλετε στην ρύθμιση του εσωτερικού σας ρολογιού, γεγονός που θα σας βοηθήσει να νυστάζετε κάθε βράδυ περίπου την ίδια ώρα.
  • Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα: Για να κοιμηθείτε καλά είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε και να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας. Διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο ή χαλαρώστε ακούγοντας την αγαπημένη σας playlist, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η ακρόαση μουσικής συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
  • Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον: Ο ύπνος σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο με μέτρια θερμοκρασία μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα ενώ η έντονη δραστηριότητα πριν ξαπλώσετε, το πολύ ζεστό ή θορυβώδες περιβάλλον έχει συνδεθεί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, με κακή ποιότητα ύπνου.

3. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για την συνολική εικόνα της υγείας, καθώς προάγει την εύρυθμη εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία ενώ συμβάλλει και στα καλύτερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, το νερό διατηρεί το δέρμα και το πεπτικό σας σύστημα υγιές. Το νερό μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξη για αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε να πίνετε λίγο πριν από κάθε γεύμα και πολύ καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα, πρέπει να έχετε κατά νου ότι μπορεί να μπερδεύετε το αίσθημα της δίψας με εκείνο της πείνας, φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό.

Τι να κάνετε: Εάν έχετε την αίσθηση ότι πεινάτε συνέχεια, δοκιμάστε να πιείτε ένα ή δύο ποτήρια νερό πριν φάτε για να διαπιστώσετε αν πρόκειται πράγματι για πείνα. Για να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι πιείτε νερό, κάθε φορά που διψάτε. Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε νερό, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών, καλύπτει επίσης τις ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση.