Τα αυγά είναι σχεδόν συνώνυμα της πρωτεΐνης. Λαμβάνοντας υπόψη πόση πρωτεΐνη υπάρχει πραγματικά σε ένα αυγό – έξι γραμμάρια σε ένα μεγάλο αυγό και επτά σε ένα πολύ μεγάλο – δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι οι περισσότεροι βασιζόμαστε τόσο πολύ σε αυτήν την προσιτή και ευπροσάρμοστη επιλογή για να πάρουμε την πρωτεΐνη μας.

Αλλά ας πούμε ότι δεν σας αρέσουν τα αυγά ή τα βαρεθήκατε ή είστε απλά ένας vegan που προσπαθεί να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης του. Τι μπορείτε να κάνετε  σε μια από αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι προσλαμβάνετε επαρκή πρωτεΐνη; Στην πραγματικότητα υπάρχουν καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης (π.χ. κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια), καθώς και διάφορες πηγές φυτικής πρωτεΐνης (π.χ. όσπρια).

10 τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

1. Σολομός

19 γρ. πρωτεΐνης ανά 85 γρ. σολομού

Πλούσιος σε πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, ο σολομός δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας.

2. Κεφίρ

10 γρ. πρωτεΐνης ανά 1 φλ.

Αυτό το παχύρρευστο, κρεμώδες ρόφημα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, προβιοτικά και γεύση. Κάτι ανάμεσα στο γάλα και το γιαούρτι, το κεφίρ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τα πιο νόστιμα smoothies.

3. Κολοκυθόσπορος

10 γρ. πρωτεΐνης ανά 1/4 φλ.

Πέρα από πλούσιοι σε πρωτεΐνη, οι κολοκυθόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Μη διστάζετε, λοιπόν, να ρίξετε λίγο πασατέμπο στη σαλάτα σας.

4. Τόνος

31 γρ. πρωτεΐνης ανά 185 γρ.

Για κάποιον λόγο, ο κονσερβοποιημένος τόνος δεν έχει γνωρίσει την εκτίμηση που του αξίζει, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Απολαύστε τον σε μια μαρουλοσαλάτα ή στο σάντουιτς.

5. Φιστικοβούτυρο

8 γρ. πρωτεΐνης ανά 2 κ.σ.

Αν και είναι περισσότερο διάσημο για την υψηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά, το νόστιμο φιστικοβούτυρο είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη. Απλώστε το σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης, σε μια ρυζογκοφρέτα ή απολαύστε το μέσα σε ένα smoothie.

6. Στήθος γαλοπούλας

26 γρ. πρωτεΐνης ανά 85 γρ. (μαγειρεμένο)

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην ελληνική κουζίνα, όμως η γαλοπούλα αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

7. Τυρί κότατζ

12 γρ. πρωτεΐνης ανά 1/2 φλ.

Αν ψάχνετε έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να προσθέσετε πρωτεΐνη στο πρωινό σας, μόλις τον βρήκατε. Μάλιστα, το τυρί κότατζ είναι ιδανική επιλογή και για όσους κάνουν δίαιτα, αφού είναι εξαιρετικά φτωχό σε θερμίδες.

8. Φακές

9 γρ. πρωτεΐνης ανά 1/2 φλ. (μαγειρεμένες)

Οι φακές είναι εξαιρετικά πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες στη διατροφή μας. Βρείτε το χρώμα φακής που σας αρέσει περισσότερο και φτιάξτε μια χορταστική καλοκαιρινή σαλάτα.

9. Γιαούρτι

20 γρ. πρωτεΐνης ανά 200 γρ.

Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους να πάρετε πρωτεΐνη, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα επιδόρπιο. Απλά προσθέσετε του λίγο μέλι και κομμάτια εποχιακών φρούτων.

10. Τόφου

8 γρ. πρωτεΐνης ανά 85 γρ.

Πλέον υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα υποκατάστατα κρέατος, αλλά το κλασικό τόφου παραμένει μια πραγματικά εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης για τους vegan και τους vegetarian.