Οι άνθρωποι που τρώνε το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων μετά τις έξι το απόγευμα, τείνουν να μην ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και γενικά να τρώνε περισσότερο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ulster στην Βόρεια Ιρλανδία. Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη υποστηρίζουν ότι όσοι γευμάτιζαν αργότερα, αντιμετώπιζαν περισσότερες πιθανότητες αύξησης βάρους επειδή τείνουν να πεινούν πολύ περισσότερο, αφήνοντας το αίσθημα της πείνας να «κυριαρχήσει» κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό έπειτα τους καθιστά πιο επιρρεπείς στο υπερβολικό φαγητό ενώ είναι εξίσου πιθανό να κάνουν ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, προτιμώντας το πρόχειρο.

Αργότερα.. το 30% ή λιγότερο της τροφής

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα περισσότερων από 1.100 ενηλίκων, με την έρευνα να ξεκινά σε εθνικό επίπεδο το 2008 και να συλλέγει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών αλλά και τις καθημερινές διατροφικές επιλογές. Οι συμμετέχοντες – ηλικίας 19 έως και 64 ετών – ρωτήθηκαν αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων τους αλλά και τις επιλογές του φαγητού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν 30% ή και λιγότερο από το φαγητό της ημέρας αργότερα το βράδυ, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες ημερησίως συγκριτικά με άλλους συμμετέχοντες.

Θρεπτική αξία και.. ώρα

Αντίθετα εκείνοι που έτρωγαν τις μισές θερμίδες αργότερα το βράδυ, εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες αύξησης του βάρους, καταναλώνοντας περισσότερα τρόφιμα με μειωμένη θρεπτική αξία. Η επικεφαλής ερευνήτρια Judith Baird, από το Nutrition Innovation Center for Food and Health (NICHE) στο Ulster, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση χαμηλότερου ποσοστό των θερμίδων αργότερα το βράδυ, μπορεί να σχετίζεται με την χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση κατά τις βραδινές ώρες φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο ποιοτικό δείκτη».

«Το χρονοδιάγραμμα της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να αποτελεί μια σημαντική και εύκολα τροποποιήσιμη συμπεριφορά που πρέπει να αναλογιστούμε, καθώς μπορεί να ενταχθεί σε μελλοντικές διατροφικές παρεμβάσεις, εφόσον χρειαστεί» συμπληρώνει. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τρεισήμισι ώρες πιο αργά τα Σαββατοκύριακα, εμφάνιζαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, συγκριτικά με εκείνους που παρέμεναν εντός χρονοδιαγράμματος, γεγονός που δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τον ύπνο, την ποιότητα των διατροφικών επιλογών, τον ύπνο ή και την φυσική άσκηση.