Η μουσική κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να κάνει περισσότερα από το να διώξει τη βαρεμάρα. Έρευνα του 2019 από το Πανεπιστήμιο Μπρίτις Κολούμπια Οκάναγκαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευχάριστη μουσική μπορεί να κάνει ακόμα και τη σκληρότερη προπόνηση πιο υποφερτή, ακόμη και για άτομα που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια.

Η μουσική κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μπορεί να λειτουργήσει ως μία στρατηγική απόσπασης της προσοχής, δηλαδή να αποσπάσει την ανθρώπινη προσοχή από φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή η κούραση και έτσι να εξασφαλίσει καλύτερες επιδόσεις. Πρόσφατη επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brunel έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η μουσική συμβάλλει καθοριστικά στις καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.

Πώς η μουσική μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σας στη γυμναστική

*Θα σας παρακινήσει να γυμναστείτε

Δεν έχετε την παραμικρή διάθεση να φορέσετε τα αθλητικά σας και να βγείτε από το σπίτι; Ήρθε η ώρα να βάλετε μουσική. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε το τρέξιμο και να σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε.

*Θα γυμναστείτε πιο σκληρά, χωρίς καν να το καταλάβετε

Νιώθετε ότι οι επιδόσεις σας μένουν στάσιμες; Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά τραγούδια στην επόμενη προπόνησή σας. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες γυμνάζονταν πιο σκληρά ενώ άκουγαν μουσική, χωρίς παράλληλα να βρίσκουν πιο δυσάρεστη την προπόνησή τους. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει άλλωστε ότι η μουσική έχει ιδιαίτερα θετική επιρροή στις προπονήσεις αντοχής. Συγκεκριμένα, η ακρόαση μουσικής μπορεί να κάνει την προπόνησή σας να φαίνεται ευκολότερη ή να σας ενθαρρύνει να εργαστείτε πιο σκληρά χωρίς να το καταλαβαίνετε.

*Θα βελτιώσει τη διάθεσή σας

Η μουσική μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας προετοιμάσει να γυμναστείτε αποδοτικά. Δεν υπάρχει τέλεια μουσική προπόνησης για όλους. Αναμνήσεις που συνδέονται με τα τραγούδια ή ακόμη και οι στίχοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.

*Θα εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό κινήσεων

Δεν χρειάζεται να χορέψετε με τη μουσική για να επηρεαστεί ο τρόπος που κινείστε. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι όταν ακούτε μουσική που απολαμβάνετε αυξάνεται η δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το συντονισμό των κινήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας καλός ρυθμός καθιστά ευκολότερη την αερόβια ή HIIT προπόνηση.