Όταν είστε σε δίαιτα, το να βλέπετε το νούμερο στη ζυγαριά να μειώνεται είναι ένα από τα πράγματα που μπορούν να σας δώσουν μεγάλη ικανοποίηση. Ωστόσο, χωρίς να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλοί χάνουν σημαντική ποσότητα μυϊκής μάζας μαζί με λίπος.

Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι χρειάζεστε μυϊκή μάζα για να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. να μεταφέρετε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ), αλλά και επειδή οι μύες σάς εξασφαλίζουν υψηλότερο βασικό μεταβολισμό (οι θερμίδες που καίτε όταν δεν κάνετε απολύτως τίποτα) από το λίπος. Με λίγα λόγια, όταν μειώνεται η μυϊκή σας μάζα, μειώνεται ο μεταβολισμός σας.

Ορίστε, λοιπόν, μερικοί απλοί τρόποι να καταλάβετε αν η απώλεια βάρους προέρχεται από τη μυϊκή σας μάζα ή το λίπος.

*Όταν δεν κάνετε προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τις προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, επειδή νομίζουν ότι τα βάρη παχαίνουν. Στην πραγματικότητα όμως, τα βάρη όχι μόνο δεν παχαίνουν, όπως είναι η κοινή αντίληψη, αλλά είναι και ένας σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθειά σας να αδυνατίσετε. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ενισχύουν τον μεταβολισμό επειδή συνδέονται άμεσα με τη μυϊκή μάζα. Και όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας.

Αν κάνετε πολλή αερόβια άσκηση, αλλά καθόλου προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, υπάρχει πιθανότητα να χάνετε 50% μυϊκή μάζα και 50% λίπος (μαζί με νερό).

Για να διατηρήσετε, λοιπόν, τη μυϊκή σας μάζα, φροντίστε να συμπεριλάβετε στις προπονήσεις σας βάρη, 2 φορές την εβδομάδα, και να στοχεύετε σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ. πόδια, πλάτη, θώρακα). Επίσης, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία όχι μόνο συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας, αλλά σας κρατάει χορτάτους και για περισσότερη ώρα, ενισχύοντας έτσι με διπλό τρόπο το αδυνάτισμά σας.

*Όταν αδυνατίζετε με γρήγορο ρυθμό

Αν δείτε το βάρος σας να μειώνεται μέσα σε λίγες ημέρες, το πιο πιθανό είναι να έχετε χάσει υγρά, κάτι το οποίο δεν είναι απαραιτήτως κακό, αφού μπορεί να σας ενθαρρύνει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ο στόχος σας. Βέβαια, αν ακολουθείτε κάποια στερητική δίαιτα για 1 εβδομάδα και χάσετε 3 κιλά, έχετε κατά νου ότι η απώλεια αυτή προέρχεται κατά βάση από υγρά και είναι προσωρινή.

*Όταν τα ρούχα σας εφαρμόζουν καλύτερα

Παρατηρώντας πώς εφαρμόζουν τα ρούχα σας, μπορείτε να καταλάβετε την αλλαγή στο σώμα σας, ακόμη κι αν το νούμερο στη ζυγαριά μένει σταθερό. Μην περιμένετε απαραίτητα να φαρδύνει το αγαπημένο σας παντελόνι. Μπορεί απλώς να εφαρμόζει καλύτερα στο σώμα σας.

Όταν συνδυάζετε την τακτική άσκηση με βάρη με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να χάνετε λίπος ενώ παράλληλα να αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα, κάτι το οποίο πρέπει να είναι ο στόχος σας όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο πώς δείχνει το σώμα σας (και φυσικά μια θετική αλλαγή για την κατάσταση της υγεία σας), η οποία δεν αποτυπώνεται πάντοτε στον αριθμό που βλέπετε στη ζυγαριά.

*Όταν δεν έχετε ενέργεια

Όταν δεν προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης μέσω της διατροφής σας και παράλληλα χάνετε βάρος, πιθανότατα μειώνεται η μυϊκή σας μάζα, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην έχετε ενέργεια. Αν νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι ή αν σας εξαντλούν δραστηριότητες που μέχρι πρότινος δεν σας εξαντλούσαν, είναι μια ένδειξη που θα μπορούσε να σας προβληματίσει.

Ξεκινήστε προσθέτοντας πρωτεΐνη στη διατροφή σας (καταναλώστε άπαχο κρέας, ψάρια, αυγά, πουλερικά, όσπρια, φαγόπυρο, βρώμη) και αν δεν δείτε διαφορά στα επίπεδα ενέργειάς σας, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Πώς μπορείτε να μάθετε αν χάνετε πράγματι λίπος

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος να καταλάβετε τι ποσοστό λίπους χάνετε, είναι η λιπομέτρηση από διαπιστευμένο διατροφολόγο. Με τη βοήθειά του θα είστε σε θέση να αδυνατίσετε, αυξάνοντας την απώλεια λίπους και μειώνοντας την απώλεια μυϊκής μάζας.

Έχετε κατά νου ότι η ζυγαριές με λιπομετρητή είναι μια επισφαλής μέθοδος μέτρησης του ποσοστού σωματικού λίπους, αφού ακόμη και με τις καλύτερες ζυγαριές αυτού του είδους, το περιθώριο λάθους φτάνει το 4%, ενώ με τα πιο οικονομικά μοντέλα μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο.