Νέα επιστημονική μελέτη από τους Jeffrey Shaman και Marta Galanti, ερευνητές του Columbia Mailman School, διερευνά κατά πόσο είναι πιθανό ο νέος κοροναϊός, που προκαλεί την λοίμωξη Covid-19, να γίνει ενδημικός, να αποτελεί δηλαδή χαρακτηριστικό που τείνει να εμφανίζεται τακτικά, προκαλώντας επαναλαμβανόμενα κρούσματα. Οι ερευνητές προσδιόρισαν κρίσιμους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου για επαναμόλυνση, την διαθεσιμότητα και την αποτελεσματικότητα εμβολίων, καθώς και την πιθανή εποχικότητα όπως και τις αλληλεπιδράσεις με άλλες ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να επηρεάσουν την μεταδοτικότητα του ιού.

Δύο πιθανά σενάρια για τον ενδημικό χαρακτήρα

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science διερευνά ένα πιθανό σενάριο στο οποίο η ανοσία στο SARS-CoV-2, είτε μέσω λοίμωξης είτε μέσω εμβολίου, μειώνεται εντός ενός έτους, ποσοστό παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται για τον ενδημικό βήτα κοροναϊό που προκαλεί ήπια αναπνευστική λοίμωξη. Το αποτέλεσμα θα ήταν οι ετήσιες εμφανίσεις κρουσμάτων Covid-19. Από την άλλη πλευρά, εάν η ανοσία στο SARS-CoV-2 ήταν μεγαλύτερη, ίσως μέσω της προστασίας που παρέχεται από την ανοσοαπόκριση σε λοίμωξη με άλλους ενδημικούς κοροναϊούς, θα μπορούσαμε να βιώσουμε αυτό που αρχικά φαίνεται να είναι η εξάλειψη του COVID-19 ακολουθούμενη από την επανεμφάνιση της μετά μερικά χρόνια.

«Εάν η εκ νέου μόλυνση αποδειχθεί συνηθισμένη και με την χορήγηση ενός πολύ αποτελεσματικού εμβολίου στο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ο κοροναϊός πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί σε ένα πρότυπο ενδημικότητας» επισημαίνουν οι ερευνητές. «Ερωτήματα που αφορούν ενδεχόμενα, όπως το εάν οι επαναμολύνσεις θα είναι συνηθισμένες, πόσο συχνά θα συμβούν, πόσο μεταδοτικοί θα είναι οι ασθενείς που επαναμολύνονται και αν ο κίνδυνος σοβαρών κλινικών περιπτώσεων αλλάζει με την επακόλουθη μόλυνση, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Τι γνωρίζουμε για το ζήτημα της επαναμόλυνσης

Αναφορικά με εκείνους που έχουν μολυνθεί με COVID-19, οι ορολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότερες λοιμώξεις, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα, προκαλούν ανάπτυξη ορισμένων ειδικών για το SARS-CoV-2 αντισωμάτων. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν αυτά τα αντισώματα παρέχουν μακροπρόθεσμη «αποστειρωτική» ανοσία για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη επαναμόλυνση. Για πολλούς ιούς, η ανεπαρκής ανοσοαπόκριση, η ανοσία που εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου αλλά και οι μεταλλάξεις, του επιτρέπουν να «ξεφύγει» από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, υπονομεύοντας ή παρακάμπτοντας την ανοσία, με αποτέλεσμα την επαναμόλυνση.

Εποχικότητα και κοροναϊός

Τα επιστημονικά δεδομένα αυτή την περίοδο δείχνουν ότι η Covid-19 θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική κατά την διάρκεια του χειμώνα. Εκτός των τροπικών περιοχών, πολλοί κοινοί αναπνευστικοί ιοί επανεμφανίζονται εποχιακά κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων του έτους. Οι ενδημικοί κοροναϊοί εμφανίζουν εποχικότητα σε εύκρατες περιοχές, όπως συμβαίνει με την γρίπη. Παρομοίως, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί επίσης να διαμορφώσουν τη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2, οι οποίες ενδεχομένως να ευνοήσουν την επαναλαμβανόμενη εποχική μετάδοση κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε εύκρατες περιοχές, καταλήγουν οι ερευνητές.