Τείνουμε να λέμε ότι «όσο περισσότερο τόσο καλύτερο», αλλά όταν πρόκειται να γυμναστείτε το περισσότερο δεν ισοδυναμεί πάντα με καλύτερο. Μπορεί να ακούγεται παράλογο αλλά οι συνεχόμενες προπονήσεις καθημερινά δίχως κάποιο «rest day» είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά, τόσο το σώμα όσο και την διάθεσή σας. Το να παραλείπετε τις πολύτιμες ημέρες ξεκούρασης, ειδικά στην περίπτωση που γυμνάζεστε πολύ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού, να μειώσετε την απόδοσή σας, να συντρίψετε το κίνητρό σας και τελικά να χάσετε το ενδιαφέρον σας σε μια δραστηριότητα που κάποτε λατρεύατε. Τουλάχιστον για αυτές τις επιπτώσεις προειδοποιεί το American Council on Exercise (ACE).

Rest days για καλύτερη γυμναστική

«Εν ολίγοις, οι ημέρες ανάπαυσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα πρέπει να τα ενσωματώσετε στη ρουτίνα των προπονήσεών σας ανεξάρτητα από τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης», επισημαίνει η πιστοποιημένη φυσιολόγος άσκησης και αναπληρώτρια καθηγήτρια το τμήμα κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Δρ. DeAnne Davis Brooks. «Οι ημέρες ανάπαυσης δεν αποτελούν κάτι έξτρα.

Δεν ξεκουράζεστε μόνο όταν τραυματίζεστε. δεν ξεκουράζεστε μόνο όταν είστε κουρασμένοι» τονίζει. «Θα πρέπει να τις εντάξετε στο πρόγραμμά σας και να μην τις θυσιάζετε, σκεπτόμενοι ότι θα πετύχετε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα με μία έξτρα προπόνηση» αναφέρει.

Πώς θα καταλάβετε ότι δεν πρέπει να γυμναστείτε

Ακόμα και αν έχετε προγραμματίσει τις ημέρες ανάπαυσης, ορισμένες φορές τυχαίνουν και απρόοπτα που αλλάζουν τον προγραμματισμό. Ίσως τελικά γυμναστήκατε σε rest day ή πήρατε μία παραπάνω ημέρα ξεκούρασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εναρμόνιση με το σώμα αλλά και την διάθεση είναι εξαιρετικά σημαντική για να αντιληφθείτε κατά πόσο θα ήταν καλύτερο τελικά να μην γυμναστείτε. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι θα ήταν καλύτερο να αφήσετε την προπόνηση, περιλαμβάνουν:

1. Είστε πολύ «πιασμένοι»

Είναι φυσιολογικό μερικές φορές να αισθάνεστε πόνο μετά από μια προπόνηση, ειδικά εάν η προπόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη ή αν περιελάμβανε κινήσεις, τις οποίες δεν έχει συνηθίσει το σώμα σας. Ο πόνος που προκύπτει μετά από μια ασυνήθιστα σκληρή ή νέα προπόνηση είναι γνωστός ως μυϊκός πόνος και συνήθως εκδηλώνεται μετά τις 48 ώρες από την προπόνηση ή και λίγο αργότερα. Εάν, ωστόσο, ο πόνος σας συνεχιστεί για περισσότερο από μία εβδομάδα ή εάν αισθανθείτε έντονη ενόχληση , αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές στις προπονήσεις σας, τότε ήρθε μάλλον η ώρα για ξεκούραση.

2. Θέλετε να.. αποφύγετε την προπόνηση

Μπορεί να πιστεύετε ότι η γυμναστική αποτελεί πρόκληση για το σώμα, το ίδιο όμως ισχύει και για τον εγκέφαλό σας. Η γυμναστική συγκεκριμένα απαιτεί εστίαση, πειθαρχία και ψυχική δύναμη, γι ‘αυτό ο εγκέφαλός σας, όπως και το σώμα σας, χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει μετά. Αν λοιπόν το μυαλό σας ικετεύει για ένα διάλειμμα, μάλλον θα πρέπει να το ακούσετε. «Νομίζω ότι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ότι θα πρέπει να αναβάλλετε την προπόνησή σας, όταν πραγματικά δεν θέλετε να γυμναστείτε και ψάχνετε τρόπο να την αποφύγετε» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. DeAnne Davis Brooks.

3. Νιώθετε την προπόνηση πολύ πιο δύσκολη

Όλοι έχουμε μέρες όπου απλά νιώθουμε «εκτός», είτε πρόκειται σωματικά είτε ψυχικά είτε συναισθηματικά. Εάν αυτή η αίσθηση διαρκεί και κατά την προπόνησή σας, τότε μάλλον θα ήταν καλύτερο να ξεκουραστείτε. Προτού ξεκινήσετε ακόμη μια προπόνηση, μπορεί να σας βοηθήσει να αφιερώσετε ένα λεπτό για να κάνετε ένα ψυχικό check – in. Αναρωτηθείτε πώς νιώθετε σήμερα, σε τι κατάσταση είναι το σώμα σας. «Χρησιμοποιήστε αυτές τις απαντήσεις για να προσδιορίσετε τι είναι πραγματικά καλύτερο για εσάς» καταλήγει η Δρ. DeAnne Davis Brooks.