Πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η ανοσία στον κοροναϊό; Χρόνια, ίσως και δεκαετίες, απαντούν ερευνητές νέας επιστημονικής μελέτης, σηματοδοτώντας την πιο ελπιδοφόρα απάντηση σε ένα ερώτημα που έχει προκαλέσει την έκδηλη ανησυχία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Ανοσία για προστασία.. διαρκείας

Οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει εξακολουθούν να έχουν αρκετά ανοσοκύτταρα για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τον ιό και να αποτρέψουν την νόσο της Covid-19, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα. Ένας βραδύτερος ρυθμός μείωσης των ανοσοκυττάρων βραχυπρόθεσμα υποδηλώνει, ευτυχώς, ότι αυτά τα κύτταρα μπορεί να παραμείνουν στο σώμα για αρκετό καιρό, περισσότερο τουλάχιστον από αυτό που νομίζαμε.

«Αυτή η ποσότητα μνήμης πιθανότατα θα αποτρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων από το να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο ή από το να κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξης για πολλά χρόνια» , επισημαίνει ο Shane Crotty, ιολόγος στο La Jolla Institute of Immunology.

Η ελπιδοφόρα μελέτη έχει δημοσιευθεί online, χωρίς όμως ακόμα να έχει αξιολογηθεί από ομότιμους ερευνητές ή αναδημοσιευθεί από κάποιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό. Ωστόσο, θεωρείται μέχρι στιγμής ως η πιο ολοκληρωμένη και διαχρονική μελέτη της ανοσίας ενάντια στην Covid-19.

Στο μεταξύ ενώ πολλά είναι τα εμβόλια κατά του κορανοϊού που μελετώνται, με δύο να αναφέρουν αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 90%, οι ερευνητές αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα διατηρηθεί η ανοσία του γενικού πληθυσμού και εάν θα χρειαστούν επαναλαμβανόμενες δόσεις του εμβολίου για να διατηρηθεί η πανδημία υπό έλεγχο .

Τι επισημαίνει η νέα μελέτη

Η έρευνα μελέτησε 185 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 41 περιπτώσεων σε άτομα που είχαν μολυνθεί έξι ή περισσότερους μήνες πριν. Ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων που ανέρρωσε, δεν εμφάνισε μακροχρόνια ανοσία.

Τα ευρήματα συνάδουν με εκείνα μιας παρόμοιας μελέτης, σύμφωνα με την οποία η ανοσία κράτησε για περισσότερο από τρεις μήνες αλλά και με μια άλλη, η οποία μάλιστα επισημαίνει ότι υπάρχει ανοσία ακόμα και σε άτομα, που τα αντισώματά τους δεν είναι ανιχνεύσιμα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι που ανέρρωσαν από τον κοροναϊό SARS, πιθανότατα να διατηρούν σημαντικά ανοσοκύτταρα, ακόμα και 17 χρόνια μετά την ανάρρωση.