Η ανησυχία αποτελεί φυσιολογικό στοιχείο της ανθρώπινης εμπειρίας και όλοι ανησυχούμε ανά διαστήματα. Ωστόσο, η ανησυχία δίχως έλεγχο μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική σας υγεία.

Τι ακριβώς είναι η ανησυχία;

Η ανησυχία ορίζεται ως το άβολο συναίσθημα που προκαλείται από κάτι που ενδέχεται να συμβεί ή να αντιμετωπίσετε στο μέλλον. Η αιτία της ανησυχίας μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια παρουσίαση που πρέπει να πραγματοποιήσετε σε μισή ώρα ή ο φόβος για ένα σοβαρό ζήτημα υγείας, που μπορεί να αναπτύξετε σε είκοσι χρόνια.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε εντελώς από αυτές τις ανήσυχες σκέψεις, είναι δυνατόν να μειώσετε σημαντικά τις αρνητικές τους επιπτώσεις.

Οι βασικότερες συμβουλές των ειδικών για να διατηρήσετε τις ανησυχίες σας υπό έλεγχο, περιλαμβάνουν:

#1 Δοκιμάστε τον διαλογισμό ενσυνειδητότητας

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας περιλαμβάνει την εστίαση της προσοχής σας στην παρούσα στιγμή. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εξομαλύνετε τις ανησυχητικές σκέψεις, όταν φαίνεται να σας «κατακλύζουν» επικίνδυνα. Για να τον δοκιμάσετε μπορείτε να:

  • Βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείτε να χαλαρώσετε άνετα.
  • Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά ανάσα.
  • Παρατηρήστε τις σκέψεις σας χωρίς να τις κρίνετε.
  • Επιστρέψτε ομαλά στο συνηθισμένο μοτίβο αναπνοής.
  • Συνεχίστε να αφήνετε τις σκέψεις σας να σας «προσπερνούν» για περίπου δέκα λεπτά ενώ κάθεστε άνετα με τα μάτια κλειστά.

#2 Ανάσες βαθιές

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η αύξηση των επιπέδων οξυγόνου μειώνει τις φυσιολογικές επιπτώσεις του άγχους στο σώμα, σύμφωνα με τον κλινικό ψυχοθεραπευτή, Δρ. Kevon Owen.

Με άλλα λόγια, ο καρδιακός σας ρυθμός μειώνεται, οι μύες σας χαλαρώνουν και ο ρυθμός των σκέψεών σας επιβραδύνεται. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της ανησυχίας. Οι ασκήσεις για βαθιές ανάσες περιλαμβάνουν:

  • Επιλέξτε ένα άνετο μέρος για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε και να κλείσετε τα μάτια σας.
  • Αναπνεύστε μέσα από τη μύτη σας, φανταστείτε μια αίσθηση ηρεμίας που γεμίζει το σώμα σας.
  • Αναπνεύστε αργά από το στόμα σας, απεικονίζοντας όλες τις ανησυχίες και τις εντάσεις να «αφήνουν» το σώμα σας.
  • Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεστε.

#3 Μετακίνηση

Πιθανότατα να το έχετε ακούσει πολλές φορές, η φυσική άσκηση όμως μπορεί πράγματι να έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχική σας ευημερία και την καθημερινή σας διάθεση.

Μία απλή βόλτα στην γειτονιά σας με τα πόδια ή το ποδήλατο, δέκα λεπτά τρέξιμο ή και ο.. χορός στο σπίτι, μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή σας με επιτυχία, βελτιώνοντας την διάθεσή σας. Εάν είστε πιο.. εναλλακτικοί, μπορείτε να δοκιμάσετε και τον περίπατο διαλογισμού, που «γυμνάζει» τόσο το σώμα σας όσο και το μυαλό σας.