Πολύ καλά είναι τα νέα για όσους αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής, μιας και νέα ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν  ότι οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής μπορεί να έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία.

Γυμναστική για την.. καρδιά μας

Οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ανεξάρτητα από τον τύπο της άσκησης, τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία είναι αμέτρητα.

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν υπάρχει όριο για τα οφέλη της άσκησης αναφορικά με την μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς τόσο η μέτρια όσο και η έντονη σωματική δραστηριότητα έχει πολλαπλά οφέλη.

Στην μελέτη, που συμμετείχαν περισσότερα από 90.000 άτομα, διαπιστώθηκε ότι η γυμναστική όχι μόνο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και εκείνοι που παραμένουν ενεργοί στα υψηλότερα επίπεδα, έχουν μεγαλύτερο όφελος για την υγεία της καρδιάς.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι η γυμναστική αποτελεί σημαντικό «όπλο» για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Terry Dwyer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Τμήμα Women and Reproductive Health στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πώς θα γυμναστείτε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όπως η American Heart Association (AHA) συνιστούν στους ενήλικες να αφιερώνουν 150 έως 300 λεπτά για αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα.

Διαφορετικά μπορείτε να αφιερώνετε περίπου 75 έως και 150 λεπτά για αερόβια δραστηριότητα υψηλής έντασης ή συνδυασμό μέτρια και υψηλής.

«Η καλύτερη μορφή άσκησης για κάθε άτομο είναι αυτή που θα κάνει τακτικά. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το περπάτημα αποτελεί την καλύτερη επιλογή και πράγματι έχει πολλά οφέλη» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Τα οφέλη της γυμναστικής για την καρδιαγγειακή υγεία είναι πολλά και περιλαμβάνουν την καλύτερη αρτηριακή πίεση, τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, του σωματικού βάρους, των τριγλυκεριδίων όπως και καλύτερο ύπνο.