Πολλοί είναι οι άνθρωποι που θέλουν να μάθουν να ελέγχουν το μυαλό τους. Μπορεί να θέλετε να σταματήσετε να σκέφτεστε μια συναισθηματική αστοχία είτε μια «ήττα» στα επαγγελματικά, καθώς έχετε συνειδητοποιήσει πώς το να εστιάζετε εκεί δεν σας ωφελεί. Το ερώτημα όμως, όλων είναι πώς θα το καταφέρουμε;

Ελέγχονται οι ανεπιθύμητες σκέψεις

Οι ανεπιθύμητες σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη απογοήτευση και αγωνία, γεγονός που καθιστά ακόμα και πιο σημαντικό τον έλεγχό τους. Αν και στην πραγματικότητα, δεν μπορείτε να σταματήσετε τις σκέψεις από το να «έρχονται», μπορείτε να αλλάξετε την προοπτική σας, αλλάζοντας τον τρόπο που τις βλέπετε ή καλύτερα τον τρόπο που τις ερμηνεύετε.

Για να το κάνετε αυτό, οι ειδικοί προτείνουν:

Βρείτε τις σκέψεις που θέλετε να αλλάξετε

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καταλάβετε τι είναι αυτό που υπάρχει στο μυαλό σας και χρήζει αλλαγής πριν τελικά να το κάνετε.

Οι περιστασιακές παρεμβατικές σκέψεις είναι επίσης πολύ φυσιολογικές. Μπορεί να είναι ενοχλητικές, συνήθως όμως μας εγκαταλείπουν όσο γρήγορα.. «εισβάλλουν», ειδικά όταν επιλέξετε συνειδητά να μην αλληλεπιδράσετε μαζί τους.

Η δύναμη της αποδοχής

Είναι μέρος της ανθρώπινη φύση να θέλετε να απομακρυνθείτε από τον πόνο, οπότε φυσικά προτιμάτε να αποφεύγετε τις σκέψεις που προκαλούν αγωνία ή δυσφορία. Ωστόσο, η απομάκρυνση των ανεπιθύμητων σκέψεων δεν είναι ο τρόπος για να αποκτήσετε έλεγχο, καθώς συνήθως τις κάνει πιο έντονες.

Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε το αντίθετο: Αποδεχτείτε αυτές τις σκέψεις και αφήστε τις να έρθουν. Παρατηρήστε την σκέψη αυτή και συμπληρώστε την με ένα «και» ή ένα «αλλά», προσθέτοντας το τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξουν μία κατάσταση που σας ενοχλεί.

Εστιάστε σε αντιπερισπασμούς

Σε ορισμένες περιπτώσεις και όταν οι σκέψεις είναι επίμονες, η εστίαση σε αντιπερισπασμούς μπορούν να βοηθήσουν στην ανακατεύθυνση των σκέψεων και να βελτιώσουν την κατάσταση. Ορισμένοι τύποι αντιπερισπασμών ενδέχεται να ενισχύσουν ακόμη και τα κίνητρα και την παραγωγικότητα.

Μερικά παραδείγματα θετικών αντιπερισπασμών, περιλαμβάνουν:

  • Αφιερώστε χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα.
  • Ακούστε ήρεμη ή αναζωογονητική μουσική.
  • Περπατήστε.

Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε περισπασμούς ως προσωρινό διάλειμμα και όχι ως πλήρη άρνηση ή αποφυγή.