Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης στις γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause.

Φυτικές ίνες VS κατάθλιψης

Κατόπιν της έρευνας με διάρκεια τριών ετών και την εξέταση των δεδομένων γυναικών σχετικά με την πρόσληψη διαιτητικών ινών και άλλους δείκτες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων κατάθλιψης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, η πρόσληψη φυτικών ινών ήταν υψηλότερη στην ομάδα με μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης.

Αν και η παρούσα σχέση υποδηλώνει την ύπαρξη συσχέτισης και όχι αιτιώδους συνάφειας, αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την χαμηλότερη συχνότητα κατάθλιψης και την πρόσληψη φυτικών ινών σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη στο Frontiers in Neuroscience που εξέτασε τα δεδομένα γυναικών ηλικίας 42-52 ετών κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα: όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη ινών, τόσο λιγότερες πιθανότητες ήταν οι γυναίκες να αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ο ρόλος του μικροβιώματος

Η σύνδεση της πρόσληψης ινών και της ψυχικής υγείας δεν προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της πρόσφατης μελέτης, Jung Ha Kim, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Chung-ang στη Νότια Κορέα.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ίνες μπορούν να βελτιώσουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου», επισημαίνει, «και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά αυτό που ονομάζεται «άξονας εγκεφάλου-εντέρου».

«Σκεφτείτε το γεγονός ότι περίπου το 90% της σεροτονίνης του σώματός σας παράγεται στο έντερο», προσθέτει η διαιτολόγος Mary Purdy.

«Η σεροτονίνη, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής, είναι σημαντική για το συνολικό σας αίσθημα ευεξίας και συναισθηματικής υγείας. Έτσι, εάν η παραγωγή σεροτονίνης σας επηρεάζεται από κακές επιλογές διατροφής, είναι λογικό να επηρεαστεί η συναισθηματική σας υγεία» επισημαίνει.

Ποιες τροφές να επιλέξετε

Οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία όχι μόνο του εντέρου αλλά και του εγκεφάλου όπως και της καρδιάς.

Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε μη επεξεργασμένα τρόφιμα και μερικά πλούσια, εκτός των φυτικών ινών σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, περιλαμβάνουν:

  • Αβοκάντο.
  • Μήλα.
  • Μούρα.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Πλιγούρι βρώμης.
  • Κινόα.
  • Ξηροί καρποί.

Μία καλή αρχή, όπως μας λένε οι ειδικοί είναι να προσθέσουμε μία ή δύο επιπλέον μερίδες  ανά ημέρα από τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Ακολουθήστε το στο Google News