Κάθε άνθρωπος μπορεί να αισθανθεί άγχος και πίεση, ειδικά όταν η καθημερινότητα είναι γεμάτη από υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Ακόμα και οι ψυχολόγοι, στους οποίους συχνά στρεφόμαστε για συμβουλές και χρήσιμες στρατηγικές, προκειμένου να καταφέρουμε να μειώσουμε ή τουλάχιστον να διαχειριστούμε την ανησυχία μας.

Πώς διαχειρίζονται οι ψυχολόγοι το άγχος;

Είτε όταν το άγχος είναι περιστασιακό είτε όταν αποτελεί μέρος μιας διαταραχής, οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι εάν δεν είναι σε θέση να το διαχειριστούν, τότε δεν θα μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους θεραπευόμενους ώστε να αντιμετωπίσουν το καθημερινό στρες.

«Η ικανότητα του ασκούμενου να αποδίδει καλά και να παρέχει υπηρεσίες σε έναν θεραπευόμενο απαιτεί πραγματικά ότι το ίδιο το άτομο διαχειρίζεται τη δική του ψυχική κατάσταση» εξηγεί Todd Farchione, αναπληρωτής καθηγητής στο Boston University Center for Anxiety & Related Disorders.

Αποδέχονται ότι το άγχος είναι φυσιολογικό

Όταν ανησυχείτε ήδη για κάτι, θα ήταν καλό να μην προσπαθήσετε να το «κρύψετε» ή να το προσπεράσετε, καθώς αυτό δεν θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, επισημαίνουν οι ειδικοί. Αντ’αυτού δοκιμάστε να αποδεχθείτε την ανησυχία σας, επισημαίνοντας στον εαυτό σας ότι αποτελεί μία φυσιολογική φάση, την οποία μπορείτε να διαχειριστείτε.

«Αποσυνδέονται» πριν κοιμηθούν

Είναι γνωστό ότι ο αδιάκοπος έλεγχος των email σας και η διαρκής κύλιση στα social media, όχι μόνο δεν σας βοηθά να αποκοιμηθείτε αλλά στην πραγματικότητα σας αγχώνει. Η συνεχής σύνδεση είναι κάτι που μας κρατά ενημερωμένους, μερικές φορές όμως κι αγχωμένους.

«Περίπου μία ώρα πριν κοιμηθώ αφήνω στην άκρη το κινητό μου» αποκαλύπτει ο Larry D. Rosen, ομότιμος καθηγητής στο το τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Καλιφόρνια.

Σκέφτονται που οφείλεται

Το άγχος αποτελεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι κάτι «κρύβεται» για το οποίο φοβάστε, σύμφωνα με τον Franklin Schneier, συν-διευθυντή του Αnxiety Disorders Clinic at the New York State Psychiatric Institute.

Σκεφτείτε πότε προκλήθηκε το άγχος και γιατί. Παρατηρήστε τις σκέψεις σας, ώστε να εστιάσετε από που προέρχεται. Παρατηρήστε κάθε λεπτομέρεια και βρείτε που οφείλεται και στην συνέχεια με γνώμονα την λογική σκεφτείτε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά και αισιόδοξα.

Διατηρούν υγιεινές συνήθειες

Η ενσωμάτωση υγιεινών συνηθειών, όπως μια ισορροπημένη διατροφή και η γυμναστική, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε σημαντικά τα επίπεδα άγχους.

Όταν είστε ανήσυχοι και δεν οφείλεται σε συγκεκριμένο γεγονός, αναρωτηθείτε τα εξής:

  • Έχω κοιμηθεί καλά;
  • Έχω φάει καλά;
  • Έχω μετακινηθεί αρκετά;