Το ασβέστιο είναι απαραίτητο τόσο για ισχυρά οστά όσο και δόντια ενώ συμβάλλει και στην εύρυθμη λειτουργία των νεύρων και των μυών σας, ώστε να συστέλλονται και να χαλαρώνουν σωστά. Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, υπάρχουν και πολλές μη γαλακτοκομικές τροφές. Αυτές περιλαμβάνουν:

Ασβέστιο από… tofu

Το tofu είναι φτιαγμένο από σόγια και χρησιμοποιείται συχνά αντί του κρέατος. Το tofu είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, αρκεί να παρασκευάζεται με θειικό ασβέστιο, καθώς μισό φλιτζάνι καλύπτει περίπου κατά το ήμισυ της ημερήσιας ανάγκης.

Το tofu είναι επίσης γεμάτο θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και βασικά μέταλλα, υποστηρίζοντας ποικιλοτρόπως την λειτουργία του οργανισμού.

Kale

Το Kale είναι από εκείνα τα superfoods που φαίνεται να έχουν σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό, εκτός από βιταμίνη Β-12. Ένα φλιτζάνι ακατέργαστο kale είναι αρκετό για να ικανοποιήσει το 10% της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο.

Είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες, αφού η ίδια ποσότητα μας δίνει περίπου τριάντα.

Μποκ τσόι

Όλα τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μποκ τσόι, ένας τύπος κινεζικού λάχανου, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Ένα φλιτζάνι τεμαχισμένο μαγειρεμένο μποκ τσόι μπορεί να καλύψει περίπου το 15% της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν ένα υγιεινό σνακ αλλά μπορείτε να τα προσθέσετε και στις σαλάτες σας ή στο γεύμα σας και να απογειώσετε το πιάτο.

Μια ουγγιά αμυγδάλων (περίπου 23 από αυτά) δεν σας προσφέρουν μόνο ασβέστιο, αλλά είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, μαγγάνιο και βιταμίνη Ε, καθώς και πολλά υγιεινά λιπαρά. Τα υγιή λίπη είναι γνωστό πώς συμβάλλουν στην παροχή ενέργειας στα κύτταρα, στην προστασία των εσωτερικών μας οργάνων και παρέχουν μόνωση για να παραμένουμε ζεστοί.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μια άλλη καλή πηγή ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο καλύπτει περίπου το 5% της ημερήσιας ανάγκης, αλλά είναι πλούσιο και σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως και φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι σημαντική, καθώς διαδραματίζουν ρόλο κομβικής σημασίας για την συνολική εικόνα της υγείας σας.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, καθώς και τις περισσότερες άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι μπορεί να καλύψει περίπου το 25% της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο ενώ και το ωμό σπανάκι είναι επίσης μια καλή επιλογή. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το μαγειρεμένο σπανάκι είναι εκείνο που έχει τα περισσότερα οφέλη.