Η κατανάλωση ξηρών καρπών, ακόμη και μερικές φορές την εβδομάδα, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στα πλαίσια της έρευνας, μελετήθηκαν τα δεδομένα 39.000 γυναικών, οι οποίες συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια στην αρχή της μελέτης και πάλι περίπου 10 χρόνια αργότερα. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε κατά μέσο όρο 19 χρόνια, σχεδόν 1.000 από τις γυναίκες πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος στην περίπτωση των γυναικών

Για να διαπιστώσουν τα πιθανά οφέλη των ξηρών καρπών, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα σε συνάρτηση με τον δείκτη μάζας σώματος, τη σωματική δραστηριότητα, τις συνήθειες καπνίσματος και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι γυναίκες που έτρωγαν μια μερίδα ξηρών καρπών (περίπου ένα τέταρτο φλιτζάνι) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Τα βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα που παρατηρούνται μεταξύ εκείνων που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς μπορεί να αντιπροσωπεύουν μέρος αυτού του οφέλους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Συνήθειες για να μην ραγίσει η καρδιά σας

Οι συνήθειες που προτείνουν οι ειδικοί για να προστατεύσετε επαρκώς την καρδιά σας, περιλαμβάνουν:

Η δύναμη της πρόληψης

«Ο τρόπος ζωής είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς» επισημαίνει η δρ. Holly S. Andersen, καρδιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Νοσοκομείο New York-Presbyterian, Weill Cornell Medical Center.

«Είναι πιο σημαντικός ακόμα και από την γενετική, καθώς περίπου το 80% των καρδιακών παθήσεων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί» επισημαίνει.

Μην παραμελείτε την άσκηση

Η American Heart Association (AHA) συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης της εβδομάδα. Αν σας φαίνονται πολλά, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τα 75 λεπτά, έντονης όμως αερόβιας δραστηριότητας ή έναν συνδυασμό μέτριας και έντονης έντασης.

Στραφείτε στην μεσογειακή διατροφή

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα φλεγμονής, αλλά λίγα υγιή διατροφικά πρότυπα, όπως η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά και ελαφριά γαλακτοκομικά, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων φλεγμονωδών βιοδεικτών και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.