Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να κάνουν «θαύματα» για την μυϊκή δύναμη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Edith Cowan University.

Σπανάκι και kale για μυϊκή δύναμη

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση φυλλωδών πράσινων λαχανικών, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το σπανάκι και το kale, μπορεί να ενισχύσει την μυϊκή λειτουργία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πτώσεων και καταγμάτων.

Το σώμα μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο μπορεί να ανοίξει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και την αθλητική απόδοση. Με την πάροδο του χρόνου, μια πλούσια σε λαχανικά διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική υγεία.

«Σε γενικές γραμμές, τα φυλλώδη λαχανικά είναι μερικά από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ελαφριά σε θερμίδες τρόφιμα, που μας χαρίζουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Casey Kelley, ιατρός οικογενειακής ιατρικής από το Case Integrative Health.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά για γρήγορο περπάτημα

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη, που κατανάλωναν τα περισσότερα νιτρικά άλατα, τα οποία υπάρχουν άφθονα σε φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το kale και το μαρούλι, εμφάνισαν κατά 11% αυξημένη αντοχή στα κάτω άκρα.

Η ταχύτητα βάδισης, από την άλλη, ήταν περίπου 4% πιο γρήγορη, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα λαχανικά. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων.

Διαπίστωσαν ότι τα λαχανικά αύξησαν τη μυϊκή δύναμη ανεξάρτητα από το εάν οι συμμετέχοντες ασκούνταν.

Πώς τα λαχανικά βελτιώνουν τη μυϊκή δύναμη;

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι γεμάτα με νιτρικά άλατα, α οποία το σώμα μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο.

«Το μονοξείδιο του αζώτου χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και τα κάνει να διευρύνονται. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου στους μυς» εξηγεί ο δρ. Niket Sonpal, παθολόγος και γαστρεντερολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι μυς μας χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο όταν γυμναζόμαστε. Όπως αναφέρει ο δρ. Niket Sonpal αναφέρει ότι το οξυγόνο είναι απαραίτητο «για τη δημιουργία καυσίμων κατά τη διάρκεια της άσκησης και είναι επίσης σημαντικό για την αποκατάσταση των μυών».

Η αυξημένη ροή οξυγόνου θα μπορούσε να επιτρέψει στους μυς μας να αποδίδουν τα βέλτιστα, το οποίο μπορεί τελικά να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης.