Η διασκέδαση, οι αθλητικές δραστηριότητες, οι κοινωνικές έξοδοι, τα ταξίδια βοηθούσαν τους ανθρώπους να έχουν στιγμές ηρεμίας και χαράς και να αποφορτίζονται από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ωστόσο, εδώ και έναν χρόνο καλούμαστε να εφευρίσκουμε τρόπους «διαφυγής» εντός των ορίων του σπιτιού μας. Και σίγουρα η εξάσκηση της γιόγκα μπορεί και καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να προσφέρει ανακούφιση και ψυχική ισορροπία σε όσους την ακολουθούν.

Πώς μας βοηθάει

Οι ασκήσεις της γιόγκα απελευθερώνουν τους μυς και τις αρθρώσεις από την ένταση, βοηθούν στην ελεύθερη ροή της αναπνοής και αδειάζουν τον νου από τις υπερβολικές σκέψεις. Οι τεχνικές αναπνοών από την άλλη και ο διαλογισμός ηρεμούν το πνεύμα, βελτιώνουν τον ύπνο και αυξάνουν τις στιγμές ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης.

Η αναπνοή είναι το μυστικό

Η ουτζάι πραναγιάμα (μια από τις τεχνικές αναπνοής στη γιόγκα) μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά είναι ιδιαίτερα βοηθητική στη βελτίωση της διάθεσης. Για να την εκτελέσετε εισπνέετε αργά, βαθιά και σταθερά από τη μύτη και εκπνέετε με τον ίδιο ρυθμό πάλι από τη μύτη.

Οι ασάνες της χαράς

Ας δούμε παρακάτω τέσσερις ασκήσεις της γιόγκα που θα μας ανεβάσουν τη διάθεση! Προτείνω να μένετε σε κάθε άσκηση όσες πιο πολλές αναπνοές μπορείτε για να ηρεμεί ο νους και το σώμα να βρίσκει ισορροπία μέσα στη θέση.

Adho Mukha Svanasana

(Σκύλος με κάτω το πρόσωπο): Ξεκινάτε καθισμένοι στα τέσσερα άκρα, έχοντας τα χέρια κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς. Πιέζετε με τα χέρια το στρώμα, ώστε να σηκώσετε τα γόνατα και να τεντώσετε τα πόδια. Το σώμα σας πρέπει να σχηματίζει το σχήμα Λ. Μην ξεχνάτε καθ’ όλη τη διάρκεια να κρατάτε κεφάλι και αυχένα χαλαρά.

Τι προσφέρει: Διάταση της σπονδυλικής στήλης και των μυών του ποδιού και κατά συνέπεια καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Διώχνει την ένταση από την πλάτη και χαρίζει ενέργεια και ζωτικότητα. Αποτελεί μια στάση αποσυμπίεσης, καθώς απελευθερώνει από μπλοκαρίσματα στην περιοχή.

Urdhva Mukha Svanasana

Μια από τις πιο γνωστές θέσεις της γιόγκα, «ο πάνω σκύλος» ανάμεσα στα πολλά που προσφέρει είναι και το άνοιγμα της περιοχής της καρδιάς. Εδώ προσέχουμε να έχουμε τις παλάμες κάτω από τους ώμους και να φέρουμε τους ώμους πίσω και κάτω. Ταυτόχρονα ενεργοποιούμε γλουτούς και μηρούς και ενεργοποιούμε και τα πέλματα έτσι ώστε το βάρος να διανέμεται ομοιόμορφα και όχι μόνο στα χέρια. Μένουμε για πέντε αναπνοές, χαλαρώνουμε για λίγο και επαναλαμβάνουμε άλλα δύο σετ των πέντε αναπνοών.

Τι προσφέρει: Ξεμπλοκάρει το διάφραγμα, τα αρνητικά συναισθήματα και την αναπνοή. Αυξάνει το αίσθημα ισορροπίας και ασφάλειας.

Vitabhadrasana IΙ

Από την όρθια θέση (tadasana) ανοίγουμε το αριστερό πόδι πίσω. Το πίσω πέλμα πατάει κάθετα και η λεκάνη ανοίγει. Το γόνατο του δεξιού ποδιού προσέχουμε να μην ξεπερνάει τα δάχτυλα του ποδιού και να είναι 90 μοίρες. Τα χέρια τεντώνουν και οι ώμοι φροντίζουμε να μην έχουν ένταση. Κρατάμε μέσα τον ομφαλό και τον κόκκυγα. Μένουμε για δέκα αναπνοές ανοίγοντας ελαφριά τον θώρακα με κάθε βαθιά εισπνοή. Ερχόμαστε στην όρθια θέση και επαναλαμβάνουμε τοποθετώντας το δεξί πόδι πίσω.

Τι προσφέρει: Τεντώνει τα πόδια και ανοίγει τα ισχία. Τονώνει την αυτοπεποίθηση του ασκούμενου και τη μαχητικότητα για ζωή. Η στάση του πολεμιστή ανάβει μέσα μας τη φλόγα για μάχη!

Parivritta parsvakonasana

Ερχόμαστε πάλι στην όρθια θέση με τα πόδια ανοιχτά και τα πέλματα παράλληλα. Ανοίγουμε το αριστερό πέλμα 90 μοίρες και λυγίζουμε το αριστερό γόνατο έτσι ώστε ο μηρός και η κνήμη να έρθουν κάθετα. Προσοχή εδώ το γόνατο να παραμένει ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο και ευθυγραμμισμένο. Περιστρέφουμε τον κορμό μας από τη βάση της σπονδυλικής στήλης και φέρνοντας τις παλάμες αντικριστά στην ατζάλι μούντρα προσπαθούμε να περάσουμε όσο μπορούμε τον αγκώνα έξω από το γόνατο. Μένουμε για δέκα αναπνοές και επαναλαμβάνουμε και με το δεξί πόδι λυγισμένο.

Τι προσφέρει: Μαλάσσει και αποτοξινώνει τα κοιλιακά όργανα. Καθαρίζει και αποτοξινώνει τον νου από αρνητικές σκέψεις.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα παραδοσιακής γιόγκα