Κάνοντας ένα ζεστό ντους πριν να ξαπλώσετε, χαρίζετε στον εαυτό σας την πολύτιμη εκτόνωση από το στρες και την ένταση της ημέρας. Πέρα από τη χαλάρωση, ένα ζεστό ντους έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Η επιστήμη πίσω από το ζεστό ντους

«Ο κιρκαδικός ρυθμός σας, που είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης, καθοδηγείται από τη θερμοκρασία και το φως του σώματός σας», εξηγεί η ειδικός ύπνου Whitney Roban, PhD. «Θέλετε να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματός σας για να αυξηθεί η μελατονίνη.

Όταν βγείτε από ένα ζεστό ντους, η θερμοκρασία του σώματός σας πρόκειται να μειωθεί και η μελατονίνη σας πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά. Αυτό θα εντείνει την υπνηλία και θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα, να κοιμηθείτε πιο βαθιά και να ξεκουραστείτε περισσότερο» αναφέρει.

Η θερμοκρασία εξαρτάται από εσάς. Για μερικούς, ένα ζεστό ντους μπορεί να τους κάνει να νιώθουν πραγματικά υπνηλία ενώ άλλοι προτιμούν κάτι πιο ήπιο και όχι καυτό. Λάβετε υπόψη ότι το σώμα σας αρχίζει φυσικά να παράγει μελατονίνη στο τέλος της ημέρας, οπότε ένα ζεστό ντους επιταχύνει τη διαδικασία.

Επιπλέον, η χαλάρωση που φέρνει επίσης σηματοδοτεί στο σώμα σας ότι είναι ώρα να κοιμηθείτε. «Χρειάζεστε μια πολύ καλή περίοδο εκτόνωσης πριν να ξαπλώσετε. Βοηθά πραγματικά να ρυθμίσετε τον τόνο και την στιγμή, να βάλετε τόσο το σώμα όσο και το νου στην διαδικασία προετοιμασίας για τον ύπνο» εξηγούν οι ερευνητές.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα

Το ντους σας για καλύτερο ύπνο θα πρέπει πραγματικά να συμβαίνει γύρω από την ώρα του ύπνου. Θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το ντους σας εάν το κάνετε περίπου 30 λεπτά πριν θέλετε να κοιμηθείτε. Για να κοιμηθείτε στις 11 μ.μ., μπείτε στο ντους στις 10:30 μ.μ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ντους δεν πρέπει να αποτελεί την μοναδική ρουτίνα χαλάρωσης. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι μόλις βγείτε, θα κάνετε κάτι, μια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα πριν πάτε για ύπνο.