Για πολλούς το προσδόκιμο ζωής είναι θέμα γονιδίων, ωστόσο η γενετική προδιάθεση φαίνεται ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, σύμφωνα τουλάχιστον με την επιστημονική κοινότητα. Καθημερινοί και φαινομενικά απλοί παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής και η διατροφή, έχουν αποδειχθεί εδώ και καιρό τα κομβικότερα ίσως σημεία-«κλειδιά» για την μακροζωία και όχι αδίκως.

Δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι αρκούν μόλις 15 λεπτά γυμναστικής την ημέρα για να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής κατά τρία έτη, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Ασκήσεις μακροζωίας

Περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας καθισμένοι μπροστά από μια οθόνη, είτε πρόκειται του υπολογιστή καθώς δουλεύουμε, είτε του κινητού ή της τηλεόρασης καθώς χαλαρώνουμε. Είναι εξίσου σημαντική όμως και η φυσική δραστηριότητα και με αυτές τις ασκήσεις βάζετε την μακροζωία σε πρώτο πλάνο:

Περπάτημα

Δοκιμάστε να περπατήσετε επιστρέφοντας από την δουλειά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα στο ρυθμό που σας εξυπηρετεί. Το περπάτημα είναι καλό συνολικά για το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Σύμφωνα μάλιστα, με επιστημονική μελέτη το καθημερινό περπάτημα συσχετίστηκε με τη διατήρηση της περιοχής του ιππόκαμπου, το οποίο είναι το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την μνήμη. Για αυτό μην υποτιμάτε την δύναμη μιας κλασικής καλής βόλτας.

Ποδηλασία

Δοκιμάστε να κάνετε καθημερινά μια μικρή βόλτα με το ποδήλατό σας ή να το εντάξετε στις δραστηριότητές σας ως μέσο μεταφοράς, καθώς η ποδηλασία έχει πολλά οφέλη για την καρδιαγγειακή σας υγεία. Ομοίως με το περπάτημα, η οδήγηση με ποδήλατο είναι μια λειτουργική μορφή κίνησης που μπορείτε να ασκείτε τακτικά στην καθημερινότητά σας.

Επίσης οι αλλαγές που απαιτούνται για την οδήγηση του ποδηλάτου αντί του αυτοκινήτου, προσφέρουν και μια νοητική αλλαγή που αυξάνει τα χρόνια μας.

Χορός

Ο χορός είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζουν. Ο χορός δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό. είναι επίσης ένας καλός τύπος άσκησης για τη γνωστική λειτουργία, επειδή χρειάζεται συντονισμό.

Tai Chi

Επίσης γνωστό ως «διαλογισμός εν κινήσει», το tai chi είναι μια κινεζική πρακτική νου-σώματος. Παρόμοια με το χορό, το tai chi περιλαμβάνει συντονισμό, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την γνωστική υγεία. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το tai chi είναι ευεργετικό είναι επειδή βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος.

Κηπουρική

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εργασία στον κήπο ή και με τις γλάστρες στο μπαλκόνι σας είναι βασικά μια προπόνηση ενδυνάμωσης και μία από τις καλύτερες ασκήσεις μακροζωίας. Επιπλέον, όπως με την ποδηλασία και το περπάτημα, η κηπουρική έχει τη δύναμη να ενισχύσει τη διάθεσή σας είτε το κάνετε σε μπαλκόνι της πόλης είτε στον κήπο σας.