Μετά από lockdown και Πάσχα, ίσως βλέπετε το νούμερο που αναγράφεται στη ζυγαριά κάπως… ανεβασμένο. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε και να κάνετε σχέδια για ακραίες δίαιτες και εξαντλητικά προγράμματα διατροφής. Συνδυάζοντας μια ισορροπημένη διατροφή με τακτική γυμναστική, θα είστε σε θέση να κάψετε λίπος, χωρίς τρομερές θυσίες.

Ισορροπημένη διατροφή + Τακτική γυμναστική = Μειωμένο λίπος

Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, ουσιαστικά ο στόχος σας είναι να μειώσετε το λίπος στο σώμα σας και παράλληλα να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Για να χάσετε λοιπόν λίπος πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες παίρνετε μέσω της διατροφής σας. Να εξασφαλίζετε, δηλαδή, θερμιδικό έλλειμμα.

Η τακτική γυμναστική μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στο αδυνάτισμά σας, αρκεί να συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή. Η επιλογή ανθυγιεινών τροφίμων ή η υπερκατανάλωση τροφής μπορούν γρήγορα να αναιρέσουν όλη τη σκληρή δουλειά σας στις προπονήσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γυμναστική από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, εκτός εάν έχει γίνει συνειδητή προσπάθεια για τον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και την επιλογή υγιεινών τροφών.

Συμβουλές για να χάσετε λίπος

  • Μικρότερες μερίδες. Όταν τρώτε μικρότερες μερίδες, προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες. Για να ελέγξετε τις μερίδες του φαγητού σας, χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα ή μετρήστε το μέγεθος της μερίδας μέχρι να είστε σε θέση να το υπολογίζετε αυτόματα.
  • Περισσότερες φυτικές ίνες. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και η βρώμη, σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα και μπορούν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής.
  • Λιγότερα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και λιγότερη ζάχαρη. Η μείωση των υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το fast food, τα πατατάκια, τα μπισκότα, είναι βασική προϋπόθεση για να χάσετε λίπος. Επίσης, βγάζοντας από τη διατροφή σας τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (γλυκά, κέικ, παγωτά, αναψυκτικά) θα μειώσετε αυτόματα τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και κατ’ επέκταση θα ενισχύσετε την απώλεια βάρους.
  • Περισσότερες πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη σάς βοηθά να χορτάσετε και να μειώσετε την υπερκατανάλωση τροφής. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διευκολύνει την απώλεια βάρους.
  • Βάλτε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας. Η γυμναστική είναι ο απόλυτος σύμμαχός σας στην καύση θερμίδων. Ακόμη κι αν δεν έχετε την πολυτέλεια του χρόνου, φροντίστε να γυμνάζεστε έστω και για πέντε λεπτά την ημέρα.

Δείτε ένα 5λεπτο workout που γυμνάζει όλο το σώμα και ενισχύει την καύση λίπους: