Είναι βράδυ και νιώθετε μια έντονη επιθυμία για ζάχαρη ή αλάτι ή καφεΐνη. Δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ίδιο καθημερινά. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι κατασκευαστές τροφίμων δημιουργούν συχνά τρόφιμα (junk food) με στόχο τον εθισμό των καταναλωτών. Να μπορούν να τρώνε δηλαδή με ευχαρίστηση και χωρίς καμία αντίσταση.

Μπορεί αυτή η κατάσταση να αλλάξει; Όσο κι αν φαντάζει αδύνατο αν το αποφασίσετε, μπορείτε να τα καταφέρετε. Δείτε παρακάτω 10 tips που θα κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη.

Σκεφτείτε εκ των προτέρων τα γεύματά σας:

Προσπαθήστε να σχεδιάζετε τα γεύματά σας στην αρχή της κάθε εβδομάδας ή κάθε πρωί. Πηγαίνετε για ψώνια και στη συνέχεια, ετοιμάστε υγιεινά γεύματα, όπως ρύζι, φασόλια, λαχανικά ή κρύες σαλάτες. Επίσης προτιμήστε να έχετε μαζί σας στη δουλειά φρούτα. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα σταματήσετε στο φούρνο για τυρόπιτα ούτε θα παραγγείλετε πίτσα στο γραφείο.

Ψωνίστε έξυπνα:

Όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ φροντίστε να ψωνίσετε λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια και αποφύγετε να περάσετε από το διάδρομο με τις σοκολάτες και τα γλυκά.  Μπορεί στη αρχή να είναι δύσκολο αλλά με την πάροδο του χρόνου θα συνηθίσετε.

Φάτε υγιή λίπη:

Ένας μύθος για τη διατροφή είναι ότι το λίπος κάνει λίπος. Στην πραγματικότητα, το σώμα χρειάζεται λίπος. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λίπους. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα λιπαρά και να περιορίζετε τα κορεσμένα λίπη. Τι να τρώτε λοιπόν; Αυτά που είναι υγιή για την καρδιά, όπως τα καρύδια και το αβοκάντο.

Φάτε αρκετή πρωτεΐνη:

Η πρωτεΐνη σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι. Προτιμήστε στη διατροφή σας υγιείς πηγές πρωτεϊνών, όπως το ψάρι, τα φασόλια, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί.

Φάτε φρούτα:

Τα φρούτα έχουν ζάχαρη, αλλά έχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και νερό. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν και εξισορροπούν τις επιδράσεις του σακχάρου στο αίμα σας. Δοκιμάστε ένα μπολ με μούρα ή ένα κομμάτι καρπούζι αν θέλετε κάτι γλυκό.

Προσθέστε μερικά νέα και διαφορετικά τρόφιμα στη διατροφή σας:

Όσο πιο μεγάλη σε ποικιλία είναι η διατροφή σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να βαρεθείτε ή να λαχταρήσετε το πρόχειρο φαγητό. Για παράδειγμα, προσθέστε χόρτα στη σαλάτα σας, μουστάρδα ή δοκιμάστε έναν νέο τύπο ψαριού αυτήν την εβδομάδα.

Σκεφτείτε διαφορετικά το πρόχειρο φαγητό:

Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν να βλέπουν και να ερμηνεύουν το πρόχειρο φαγητό τους αρνητικά, η επιθυμία για αυτό μειώθηκε. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δουν το junk food σαν να ήταν ήδη χορτάτοι, σαν εφόδιο για αργότερα και σαν κάτι αρνητικό. Στο τέλος τα κατάφεραν. Πειραματιστείτε και θα έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε και εσείς.

Εστιάστε στην προσθήκη υγιεινών τροφίμων:

Μελέτη στο περιοδικό NutrientsTrusted Source έδειξε ότι η εστίαση στη θετική πλευρά της υγιεινής διατροφής είναι πιο αποτελεσματική από την εστίαση στην ανάγκη μείωσης του πρόχειρου φαγητού. Όσο πιο υγιεινά τρόφιμα προσθέτετε στη διατροφή σας, τόσο πιο εύκολα θα είναι να μειώσετε τα ανθυγιεινά.

Ελέγξτε το άγχος σας:

Σίγουρα, χρειάζεστε πραγματικά το κέικ με τη σοκολάτα ή το σάκχαρο στο αίμα σας είναι χαμηλό και χρειάζεστε ενέργεια; Μάλλον θέλετε τα μπισκότα όταν είστε αναστατωμένοι ή αγχωμένοι από κάτι. Αντί λοιπόν, να προσπαθείτε να γεμίσετε τον εαυτό σας με φαγητό επιδιώξτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και την επιθυμία σας για φαγητό. Αντί να φάτε όταν έχετε άγχος κάντε μια βόλτα, τρέξτε, ζωγραφίστε.

Κοιμηθείτε περισσότερο:

Η έλλειψη ύπνου παίζει μεγάλο ρόλο στην όρεξη για πρόχειρο φαγητό. Πρόσφατη μελέτη στο SleepTrusted Source έδειξε ότι ο περιορισμός του ύπνου είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη πείνα και λιγότερη ικανότητα ελέγχου της πρόσληψης «εύγευστων σνακ». Γι ‘αυτό, προσπαθήστε να πέσετε λίγο νωρίτερα στο κρεβάτι.