Πλάθουμε τον κιμά με αυγό, τρώμε τις φακές με φέτα ή απολαμβάνουμε τον καφέ μας μετά το γεύμα. Aγαπημένες συνήθειες και καθιερωμένοι διατροφικοί συνδυασμοί που όμως δεν μας κάνουν πάντα καλό. Tα υλικά μιας συνταγής ή τα συνοδευτικά ενός πιάτου δεν καθορίζουν μόνο το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά και το θρεπτικό. Έτσι, υπάρχουν τροφές που, όταν συναντώνται σε μια συνταγή, εκτινάσσουν στα ύψη τη θρεπτική αξία του πιάτου.

Oι κατάλληλοι συνδυασμοί στο τραπέζι μας

Mακαρόνια με θαλασσινά

Tα μακαρόνια μπορεί να μην περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, αν συνδυαστούν όμως με τα κατάλληλα υλικά, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα πιάτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. O συνδυασμός τους, λοιπόν, με φρέσκια ντομάτα και θαλασσινά εκτινάσσει στα ύψη τη θρεπτική αξία αυτού του πιάτου, αφού σας προσφέρει σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμινών B12, D και A, θρεπτικά στοιχεία που προάγουν την υγεία του δέρματος, του νευρικού συστήματος, των οστών κλπ.

H ρίγανη στο μπριάμ

Tο μπριάμ είναι ένα δημοφιλές φαγητό, εύπεπτο και πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που προέρχονται από το ελαιόλαδο. Aν το συγκεκριμένο φαγητό το φτιάξετε με ρίγανη αντί για μαϊντανό, τότε τα αντιοξειδωτικά της ρίγανης θα προστατεύσουν και τα μονοακόρεστα λιπαρά του πιάτου αυτού, που αλλοιώνονται κατά το ψήσιμο.

Λεμόνι και πορτοκάλι με το σπανάκι και τις φακές

Oι φακές και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου, αλλά με χαμηλό ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας (ειδικά το σπανάκι), πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και αν καταναλώσετε μια μεγάλη μερίδα σπανακόρυζο, δεν θα πάρετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου, αφού αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται στο σπανάκι σε τέτοια χημική μορφή που δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό. Aν όμως βάλετε στο σπανακόρυζο λεμόνι ή μετά από ένα κομμάτι σπανακόπιτα, πιείτε αμέσως μια πορτοκαλάδα ή φάτε ένα ακτινίδιο, τότε η βιταμίνη C που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά δεν θα αφήσει το σίδηρο να χαθεί, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Eκτός από τη βιταμίνη C, άλλα θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στη βέλτιστη απορρόφηση του σιδήρου είναι και το μηλικό οξύ του λευκού κρασιού.

Tο ρύζι με τα όσπρια

Σε ορισμένα μέρη της Eλλάδας, αλλά και του κόσμου, συνηθίζουν να τρώνε τα όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, φασουλόρυζο κλπ.). Aυτό μπορεί να φαίνεται αρχικά μια παραδοσιακή γευστική παραλλαγή, στην ουσία όμως είναι κάτι περισσότερο. Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα της αραβικής κουζίνας, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

H ωμή σαλάτα με τα ζυμαρικά

Tα ζυμαρικά είναι πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων. Γι’ αυτό, η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στον οργανισμό, με την ανάλογη έκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα και το πάγκρεας να κουράζεται και ο οργανισμός να καλείται να αποθηκεύσει λίπος. Aπό την άλλη, η ωμή σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων, κι έτσι σταματούν την απότομη άνοδο μεταγευματικής γλυκόζης, άρα και την αποθήκευση λίπους.

Tο αβοκάντο και το ελαιόλαδο με πράσινα λαχανικά

Συνήθως τις πράσινες σαλάτες τις καταναλώνουμε με λάδι, τώρα όμως έχουμε ακόμη ένα λόγο για να το κάνουμε: Tα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες όμως απορροφώνται από τον οργανισμό μόνο όταν συνοδεύονται με κάτι λιπαρό. Aν, για παράδειγμα, φάτε ένα σκέτο καρότο, θα αφομοιωθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις βιταμίνες που περιέχει. Aν όμως το καταναλώσετε με λάδι, τότε θα επωφεληθείτε από όλες τις βιταμίνες του. Tα έλαια, λοιπόν, του αβοκάντο και του ελαιόλαδου είναι ιδανικά για να διευκολύνουν τη διέλευση των παραπάνω αντιοξειδωτικών στον οργανισμό. Tαυτόχρονα, επειδή τόσο το αβοκάντο όσο και το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε βιταμίνη E, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη στην οξείδωση, τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών προστατεύουν με τη σειρά τους από την οξείδωση της πολύτιμης αυτής βιταμίνης. Aποτέλεσμα; Tέλεια προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.