«Υπάρχει μεγάλη πίεση που μπορεί να συμβεί γύρω από τη κατανάλωση αλκοόλ και κατά κάποιο τρόπο το έχουμε αποδεχθεί σε σημείο, που δεν συμβαίνει με άλλες συμπεριφορές και πράγματα που καταναλώνουμε» επισημαίνει η δρ.  Adia Gooden, κλινική ψυχολόγος.

Τώρα, που έχουμε επανέλθει σε μια ημί-κανονικότητα, επιστρέφουμε και στις κοινωνικές μας συνήθειες, που μπορεί να περιλαμβάνουν κατανάλωση αλκοόλ. Για αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να θέσουμε εκ νέου υγιή όρια με τα ποτά που τείνουμε να καταναλώνουμε.

Αλκοόλ in check

Μερικές μέθοδοι που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα υγιή σας όρια, περιλαμβάνουν:

Κάντε από πριν το πλάνο σας

Αποφασίστε πριν από οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση πόσα ποτά θέλετε να καταναλώσετε όσο βρίσκεστε εκεί. «Μόλις τα ποτά αρχίσουν να ρέουν, είναι εύκολο να χάσετε το μέτρημα και ο τρόπος για να μην συμβεί είναι να θέσετε αυστηρό όριο από πριν» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Adia Gooden.

«Εάν ορίσετε συγκεκριμένους κανόνες για τον εαυτό σας και τους τηρείτε θα νιώσετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο και θα είστε πιο ευτυχισμένοι» συμπληρώνει.

Μοιραστείτε το πλάνο σας

Το αμέσως επόμενο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να τηρήσετε το όριό σας είναι να μοιραστείτε το πλάνο με ένα αξιόπιστο και αγαπημένο σας πρόσωπο. Αυτό θα λειτουργήσει ως υπενθύμιση ενώ ταυτόχρονα θα σας αποτρέψει από το να πιείτε παραπάνω.

Εάν έχετε φτάσει το όριό σας και πάρα αυτά θέλετε να πιείτε παραπάνω, δοκιμάστε πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως ανθρακούχο νερό ή απολαυστικά, δροσερά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ.

Ακούστε το σώμα σας

Μείνετε συντονισμένοι με τον εαυτό σας και θυμηθείτε να ακούτε το σώμα σας, καθώς θα σας αποκαλύψει πολλά για το πώς αισθάνεστε και το τι πραγματικά χρειάζεστε. «Το σώμα μας μας λέει τι είναι καλό για το ίδιο και τι όχι» επισημαίνει η δρ. Adia Gooden.

Για αυτό λοιπόν, την στιγμή που θα νιώσετε ανησυχία ή οποιοδήποτε άβολο συναίσθημα έχει έρθει η στιγμή να σταματήσετε και να επιλέξετε κάτι άλλο για να συνεχίσετε.