Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα των περισσότερων ανθρώπων που ξεκινούν γυμναστική είναι πότε θα δουν εμφανή αποτελέσματα στο σώμα τους και όπως μας λένε οι ειδικοί, δεν υπάρχει μία απάντηση. Κάθε σώμα είναι διαφορετικό, πράγμα που σημαίνει ότι ανταποκρίνονται και διαφορετικά στα ίδια ερεθίσματα. Αλλά αν γυμνάζεστε για μια μεγάλη χρονική περίοδο δίχως να βλέπετε αποτελέσματα, πιθανότατα να ευθύνεται κάποιος ή και ο συνδυασμός των ακόλουθων παραγόντων:

Γυμνάζεστε με πολλές διαφορετικές μεθόδους

Για να δείτε μετρήσιμα αποτελέσματα σε οποιαδήποτε ρουτίνα φυσικής κατάστασης, θα θελήσετε να διατηρήσετε μια βασική μέθοδο προπόνησης. Εάν προπονείστε μόνο μια μέρα την εβδομάδα με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και αφιερώνετε τις άλλες σε cardio προπονήσεις θα είναι δύσκολο να χτίσετε μυς.

Ο λόγος; Οι μυϊκές σας ίνες δεν θα εκτεθούν στο επίπεδο της πίεσης που χρειάζεται για να αναπτυχθούν. Η πίεση στους μυς είναι επιτακτική για την ενίσχυση της δύναμης. Σε γενικές γραμμές, οι αρχάριοι θα πρέπει να ξεκινούν με μία έως δύο συνεδρίες μυϊκής δύναμης την εβδομάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αν είστε πιο προχωρημένοι, αρκούν τρεις έως τέσσερις συνεδρίες.

Εάν ο στόχος σας είναι να χτίσετε μυς και να γίνετε πιο δυνατοί, η προπόνηση με αντίσταση είναι ιδανική επιλογή. Εάν είστε αρχάριος, οι ασκήσεις με σωματικό βάρος είναι μια καλή αρχή και καθώς αρχίζετε να χτίζετε δύναμη, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη αντίσταση με βάρη.

Δεν είστε συνεπείς στο πλάνο σας

Οι ίδιες ασκήσεις σε επανάληψη μπορεί να σας δημιουργήσουν πλήξη, ωστόσο, είναι σημαντικό σύμφωνα με τους ειδικούς να παραμείνετε σε ένα συγκεκριμένο πλάνο προπόνησης για να καταφέρετε να ενισχύσετε την δύναμή σας και να χτίσετε μυϊκή μάζα.

Εάν προπονείστε τέσσερις φορές την εβδομάδα, οι ειδικοί προτείνουν να επαναλάβετε τις ίδιες τέσσερις προπονήσεις για τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Βεβαιωθείτε ότι γυμνάζεστε με ένα πλάνο που ευνοεί την ανάπτυξη των μυών και την άρση βαρών που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη δύναμή σας.

Κι αν σας αρέσει να συνδυάζετε διαφορετικά πράγματα, μπορείτε σε μια «ελεύθερη» μέρα να προγραμματίσετε μια διαφορετική προπόνηση όπως pilates.

Δεν εστιάζετε στην αποθεραπεία και την διατροφή

Οι μεταβλητές του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η ανάκαμψη και ο ύπνος, επηρεάζουν επίσης την δύναμη και την μυϊκή σας μάζα. Είναι καλό να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά για να υποστηρίξετε τις ενεργειακές σας ανάγκες όταν γυμνάζεστε.

Oι θερμιδικές σας ανάγκες θα διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τους στόχους σας. Εκτός από τη διατροφή σας, θα πρέπει να εστιάσετε και στην αποθεραπεία. Η σωστή προθέρμανση και το σωστό cool down θα σας προετοιμάσει καλύτερα για τις προπονήσεις σας και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τραυματισμούς και εξάντληση.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να επικεντρωθείτε είναι ο ποιοτικός ύπνος. Συνιστάται να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ, καθώς όχι μόνο ξεκουραζόμαστε αλλά είναι επίσης απαραίτητο για την επιδιόρθωση και την ανάπτυξη των μυών.