Η ζάχαρη για τους περισσότερους ανθρώπους αποτελεί το «αδύναμο» sweet… spot, με την μείωση της να ισοδυναμεί με πραγματική πρόκληση. Ακόμα και αν ακούγεται κοινότυπο, φαίνεται ότι η δυσκολία πράγματι είναι μεγάλη, με ερευνητικά δεδομένα να επισημαίνουν πως η ζάχαρη μπορεί να «παρασύρει» τον εγκέφαλο, κάνοντάς μας να καταναλώνουμε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι αλλαγές που θα παρατηρήσετε στο σώμα

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα, μιας και σε μικρές ποσότητες δεν μας επηρεάζει δυσμενώς, με την American Heart Association να συνιστά στις γυναίκες να μην ξεπερνούν τα έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα ενώ σύμφωνα με την δρ. Kimber Stanhope, από το University of California, μπορούμε να καταναλώνουμε και την ζάχαρη που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά.

«Αυτά τα φυσικά σάκχαρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά» επισημαίνει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μειώσουμε την πρόσληψη της πρόσθετης ζάχαρης και τα προνόμια που αποκομίζουμε από αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακά.

Πιο νεανικό δέρμα

Η ζάχαρη στη διατροφή σας επηρεάζει την ποσότητα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, με τις έρευνες μάλιστα, να επισημαίνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα δημιουργούν ένα μοριακό φαινόμενο «ντόμινο» που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.

Πρόκειται για όρο που περιγράφει μια διαδικασία που μπορεί να εμποδίσει την επιδιόρθωση του κολλαγόνου της επιδερμίδας, της πρωτεΐνης που τη διατηρεί σφριγηλή. Ταυτόχρονα μια διατροφή πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη ελαστικότητα και πρόωρες ρυτίδες.

Ευτυχώς, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χαλάρωσης και άλλων ορατών σημείων γήρανσης.

Ενέργεια.. διαρκείας

Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι απλοί υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι χωνεύονται γρήγορα και εισέρχονται το ίδιο γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας την γνωστή απότομη αύξηση της ενεργητικότητας. Αλλά μόλις μεταβολιστεί αυτή η ποσότητα ζάχαρης, η ενέργεια χάνεται το ίδιο απότομα.

Μπορεί μάλιστα, να βρίσκεστε σε αυτό το «ενεργειακό τρενάκι» καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας, μιας και η πρόσθετη ζάχαρη κρύβεται σε αμέτρητα μέρη, που δεν αναγνωρίζουμε εκ πρώτης όψης.

Για σταθερά επίπεδα ενέργειας, οι ειδικοί μας προτείνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, όπως μια χούφτα αμύγδαλα.

Λιγότερη ζάχαρη; Λιγότερο κοιλιακό λίπος

Όλοι γνωρίζουμε ότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται και με το αυξημένο σωματικό βάρος. Αυτό όμως, δεν συνειδητοποιούμε είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το κοιλιακό λίπος.

Η ζάχαρη αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, προκαλώντας την έντονη έκκριση ινσουλίνης στο σώμα σας, η οποία με την πάροδο του χρόνου ενθαρρύνει τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση σας.

Γνωστό ως σπλαχνικό λίπος, αυτά τα λιποκύτταρα βαθιά στην κοιλιά αποτελούν ίσως το πιο επικίνδυνο λίπος, επειδή παράγουν λιποκίνες και λιπώδεις ορμόνες που φτάνουν στα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία σας, και εκεί μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή και καρκίνου.

Χάνετε κιλά πιο εύκολα

Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης δεν αυξάνουν μόνο το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά ενεργοποιούν τα λιποκύτταρα σε όλες τις περιοχές του σώματός σας για να αποθηκεύουν περισσότερες θερμίδες.

Η αντικατάσταση εξευγενισμένων υδατανθράκων και ζαχαρούχων τροφών με υγιεινά λιπαρά βοηθά στη διατήρηση της ινσουλίνης σας σταθερή κι έτσι λιγότερες θερμίδες αποθηκεύονται ως λίπος. Ως αποτέλεσμα, η πείνα μειώνεται, ο μεταβολισμός επιταχύνεται και μπορείτε να χάσετε βάρος με λιγότερη προσπάθεια.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: