Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, που θα έπρεπε να γεμίζετε τις μπαταρίες σας, συνήθως στριμώχνετε σε δύο 24ωρα ό,τι δεν κάνατε μέσα στις προηγούμενες ημέρες. Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, είναι σημαντικό να μάθετε να «φέρεστε» σωστά στον οργανισμό σας, παρέχοντάς του τα καύσιμα που χρειάζεται. Eτσι, θα νικήσετε την κούραση, τα επίπεδα ενέργειάς σας θα ανέβουν και η διάθεσή σας θα επανέλθει.

Ξεκινήστε την πρωινή γυμναστική

Εάν χρειάζεστε ένα διεγερτικό για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας, αφήστε για λίγο τον καφέ και δοκιμάστε τη γυμναστική, η οποία αποδεδειγμένα χαρίζει ενέργεια. Καθιερώνοντας τη συνήθεια της πρωινής γυμναστικής για 30 ημέρες, σταδιακά θα δείτε ότι τα επίπεδα ενέργειάς σας ανεβαίνουν.

Αν έχετε καιρό να γυμναστείτε και αναζητείτε μια ήπια μορφή σωματικής άσκησης, σκεφτείτε να ξεκινήσετε τάι τσι, βλέποντας σχετικά βίντεο στο Διαδίκτυο.

Οι ρίζες του τάι τσι εντοπίζονται στην κινεζική ιατρική και πρόκειται για μια μέθοδο άσκησης με ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Είναι μια πρακτική που συνδυάζει τόσο πολεμικές τέχνες όσο και διαλογισμό, ακόμη κι αν αυτός μοιάζει με έναν απίθανο συνδυασμό.

Η ιδέα πίσω από το τάι τσι είναι να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας επαναλαμβάνοντας τη ρυθμική χορογραφία και την αναπνοή σας για περίπου 30 έως 60 λεπτά.

Ιδανικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρείτε μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης και ηρεμίας και να καταπολεμήσετε την κούραση.

Βάλτε τον ύπνο σας σε πρόγραμμα

Ως γνωστόν, ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος οδηγεί σε εξάντληση την επόμενη ημέρα. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας, σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση και υπνηλία και φυσικά μειώνει τα επίπεδα ενέργειάς σας. Επομένως, είναι σημαντικό να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ, έτσι ώστε ο οργανισμός σας να έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τις φθορές που υφίστανται διάφορα συστήματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεκουραστεί.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου. Σύμφωνα με σχετική μελέτη από το Brigham and Women’s Hospital, όσοι κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ είναι πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι σε ό,τι και αν κάνουν. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξηγούν ότι η ασυνέπεια στα ωράρια ύπνου κάνει τον οργανισμό να εκκρίνει με ακανόνιστο ρυθμό μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου), με αποτέλεσμα να αισθάνεστε υπνηλία και ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Μπορεί, όταν νιώθετε τα επίπεδα ενέργειάς σας πεσμένα, να στρέφεστε σε τρόφιμα και ροφήματα που είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες και συγκεκριμένα σε ζάχαρη, όμως αυτή δεν είναι μια έξυπνη τακτική. Αν και αυτές οι επιλογές μπορούν να δώσουν μια άμεση ώθηση στην ενέργειά σας, δεν αποτελούν παρά μια προσωρινή λύση, που στη συνέχεια σας αφήνει και πάλι εξουθενωμένους.

Προκειμένου να έχετε μια διατροφή που σας χαρίζει ενέργεια, είναι σημαντικό να τρώτε ένα ισορροπημένο πρωινό, να έχετε μικρά και συχνά γεύματα και να επιλέγετε έξυπνα τα σνακ σας.

Σνακ για άμεση τόνωση

  • Γιαούρτι με 2 κουταλιές της σούπας σπόρους τσία και σμέουρα.
  • Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.
  • Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι.
  • 1 τοστ ολικής άλεσης με 1 φέτα τυρί και 1 φέτα βραστή γαλοπούλα.
  • 1 μπολάκι φρέσκια φρουτοσαλάτα.
  • 1 χούφτα ξηρούς καρπούς μαζί με σταφίδες.
  • 1 μπανάνα με 2 κουταλιές της σούπας καρύδια και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι.
  • 10 αμύγδαλα και 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Δεν είναι τυχαίο ότι το νερό χαρακτηρίζεται πηγή ζωής, αφού είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή μας μετά το οξυγόνο. Μάλιστα, ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1%-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ενώ η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και ενέργειας.

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες.

Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα κοντά σας ένα ποτήρι με νερό, ώστε να μένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατ’ επέκταση να κρατάτε τα επίπεδα ενέργειάς σας σε ισορροπία. Για να κάνετε το νερό σας πιο… ενδιαφέρον, βυθίστε σε αυτό κομμάτια αγγουριού, δυόσμο και φρέσκα φρούτα.

Καταναλώστε καφεΐνη με μέτρο

Δεν είναι τυχαίο ότι ο καφές αποτελεί το πιο διάσημο τονωτικό ρόφημα παγκοσμίως, αφού πράγματι η καφεΐνη επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα ενεργοποιώντας το.

Ωστόσο, ενώ η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα) συμβάλλει στην τόνωσή σας, όταν ο καφές καταναλώνεται προς το τέλος της ημέρας ή όταν είστε αρκετά κουρασμένοι ή νηστικοί, τότε ενδέχεται η δράση του να είναι αντίστροφη.

Tip:

Για να απαλλαγείτε από τη μεσημεριανή κούραση, ρίξτε στον καφέ σας 1/4 κουταλάκι κάρδαμο σε σκόνη. Ο καφές σας θα γίνει αμέσως πιο αρωματικός και τονωτικός, επειδή και το κάρδαμο έχει τονωτικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία χρήσιμα για τον οργανισμό.

Προκαλέστε τις αισθήσεις σας

Οταν νιώθετε την κούραση να σας καταβάλλει, όπου κι αν βρίσκεστε, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να τονωθείτε στη στιγμή. Ρίξτε σε ένα χαρτομάντιλο 1-2 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο κιτροειδούς (το οποίο μπορείτε να έχετε πάντα στην τσάντα σας) και μυρίστε το για λίγα δευτερόλεπτα.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει την οξυγόνωση του αίματος, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ενέργεια. Σίγουρα το να κόψετε το κάπνισμα απαιτεί επιμονή και αυτοσυγκράτηση εκ μέρους σας, ωστόσο αξίζει την προσπάθεια, τόσο για το καλό της ενέργειάς σας όσο και της συνολικής σας υγείας.

– Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθετε ότι η ενέργειά σας έχει μειωθεί απότομα ή αντιμετωπίζετε παράλληλα και άλλα συμπτώματα, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.