Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι υψηλές θερμοκρασίες μάς καλούν όλο και πιο κοντά στα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας ή της πισίνας ενώ το κολύμπι δεν μας χαρίζει απλώς στιγμές ξεγνοιασιάς αλλά αποτελεί και μία από τις πιο ιδανικές μορφές άσκησης. Ενεργοποιώντας ολόκληρο το μυϊκό σύστημα, μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες και να διατηρήσουμε τη φόρμα μας, παρά τις «ατασθαλίες» των διακοπών.

Το κολύμπι μας γυμνάζει και μας ωφελεί

Το κολύμπι ενεργοποιεί σχεδόν κάθε μεγάλη μυϊκή ομάδα, καθώς θα πρέπει να κινήσουμε συντονισμένα τα χέρια, τα πόδια, τον κορμό αλλά και να σφίξουμε τον κορμό μας. Επίσης:

· Αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό χωρίς να ασκείται πίεση στο σώμα.

· Βελτιώνει τη δύναμή μας.

· Τονώνει τους μυς.

· Ενισχύει τη φυσική μας κατάσταση.

· Συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους μας.

· Χτίζει καρδιαγγειακή δύναμη.

Οι ασκήσεις cardio τονώνουν την καρδιά, τους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα, με το κολύμπι να αποτελεί μια ιδανική επιλογή. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη, κολυμβητές αντιμετώπιζαν 53%, 50% και 49% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, συγκριτικά με εκείνους που συνήθιζαν να κάθονται περισσότερο, να περπατούν ή και να τρέχουν, αντίστοιχα.

Δεν έχει σημασία αν είστε ήδη fit

Ορισμένοι τύποι άσκησης μπορεί να αποδειχθούν δύσκολοι για τα άτομα που μόλις τώρα ξεκινούν το fitness ταξίδι τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για το κολύμπι μιας και δεν γνωρίζει… από ηλικίες, ούτε από επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Συνήθως μαθαίνουμε να κολυμπάμε όταν είμαστε παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το δοκιμάσουμε μεγαλύτεροι ή να εξελιχθούμε.

Φροντίζει τις αρθρώσεις μας

Το κολύμπι δεν ασκεί υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις σας, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για άτομα με αρθρίτιδα ή προηγούμενους τραυματισμούς, αφού το νερό υποστηρίζει απαλά τους μυς δίχως να ασκείται πίεση, όπως συμβαίνει σε διαφορετικούς τύπους ασκήσεων, όπως σε προπονήσεις υψηλής έντασης ή αντοχής.

Καίει θερμίδες

Το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες, με το συνολικό ποσό να εξαρτάται από το βάρος σας αλλά και από την ένταση που κολυμπάτε.

Μειώνει την υπέρταση

Σειρά μελετών επισημαίνει ότι το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς όπως παρατήρησαν ερευνητές σε γυναίκες που κολύμπησαν σε υψηλή και μέτρια ένταση, η συστολική αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας και το σωματικό λίπος μειώθηκαν.

Ασφαλές και για την εγκυμοσύνη

Με το κολύμπι μπορούν να ασκηθούν και οι εγκυμονούσες, εφόσον συμφωνήσει και ο γιατρός που τις παρακολουθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ανακουφιστούν από τον πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς, που προκαλείται από το πρόσθετο βάρος.

Βοηθά την αναπνοή

Εκτός από την ενίσχυση της καρδιαγγειακής αντοχής, το κολύμπι μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο της αναπνοής.

«Ανεβάζει» τη διάθεση

Είναι γνωστό ότι η άσκηση απελευθερώνει τις feel-good ορμόνες, γνωστές και ως ενδορφίνες, που ενισχύουν την καλή μας διάθεση. Με το νερό να υποστηρίζει το σώμα, κάνοντας την άσκηση πιο ευχάριστη και εύκολη, μπορούμε να κολυμπήσουμε για να γυμναστούμε αλλά και για να αισθανθούμε καλύτερα.

Ανακουφίζει από το στρες

Η φυσική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή μέθοδος για την καλύτερη διαχείριση του στρες ή του άγχους. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες η αερόβια άσκηση, όπως το κολύμπι, μπορεί να βελτιώσει και να σταθεροποιήσει τη διάθεση ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σημαντικά η ένταση.