Μια καλή προπόνηση σίγουρα δεν θα είναι εύκολη, μιας και βασικός σας στόχος είναι να προκαλείτε τον εαυτό σας, ώστε το σώμα σας να προσαρμοστεί και καθημερινά να γίνεται πιο δυνατό. Ανεξάρτητα όμως, από το πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η γυμναστική, σίγουρα θα πρέπει να είναι ευχάριστη, καθώς μόνο έτσι θα συνεχίσετε και θα διατηρήσετε την καλή αυτή συνήθεια.

Ετσι θα μετατρέψετε τη γυμναστική σε παιχνίδι

*Μικρότερες προπονήσεις

Αντί να προγραμματίζετε μια προπόνηση 45-60 λεπτών κάθε φορά, ίσως θα ήταν καλύτερο να σπάσετε τις προπονήσεις σας σε μικρότερα κομμάτια, που θα μπορείτε να εντάξετε εύκολα στο πρόγραμμά σας και θα μπορείτε να υλοποιήσετε ακόμα ευκολότερα.

«Εάν σπάσετε αυτές τις μεγάλες προπονήσεις σε μικρότερες και τις κάνετε πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα είναι πιθανό να καταβάλλετε την απαιτούμενη προσπάθεια ευκολότερα και να απολαύσετε όλα τα οφέλη της άσκησης» εξηγεί ο Tom Holland, ειδικός φυσιολόγος.

*Χαμογελάστε

Σίγουρα μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε το χαμόγελό σας ενώ ιδρώνετε, κουράζεστε και προσπαθείτε να συνεχίσετε την σκληρή προσπάθεια. Ωστόσο, αξίζει να προσπαθήσετε καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychology of Sport and Exercise, οι δρομείς που χαμογελούσαν κατανάλωναν λιγότερο οξυγόνο, έτρεξαν πιο αποτελεσματικά και ανέφεραν χαμηλότερο ρυθμό αντιληπτής άσκησης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

«Το χαμόγελο στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο ότι απολαμβάνετε όλα όσα κάνετε εκείνη την στιγμή και, ως αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να απολαύσετε την προπόνησή σας» εξηγεί ο Tom Holland.

*Διατηρήστε το βλέμμα σας συγκεντρωμένο

Είναι δελεαστικό να αναζητάτε αντιπερισπασμούς καθώς γυμνάζεστε, αλλά περιορίζοντας το βλέμμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να κινηθείτε πιο γρήγορα, μειώνοντας τον ρυθμό αντιληπτής άσκησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Motivation and Emotion.

«Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν φτάνετε στον προορισμό σας και δεν μπορείτε να θυμηθείτε πώς οδηγήσατε τα τελευταία δέκα λεπτά. Και πάλι τότε περιορίζετε την εστίασή σας και το βλέμμα σας στο δρόμο» εξηγεί ο Tom Holland.

Η περιορισμένη εστίαση σας βοηθά να παραμείνετε στην στιγμή που βιώνετε τώρα. «Όταν επικεντρώνετε κάπου το βλέμμα σας ενώ γυμνάζεστε, απομονώνεστε από εξωτερικά στοχεία, όπως η ώρα και απλά κινείστε, μέχρι να τελειώσετε την προπόνησή σας» επισημαίνει.