Το τρέξιμο αποτελεί μία από τις αγαπημένες μεθόδους γυμναστικής και όχι άδικα. Γυμνάζει όλο το σώμα, είναι ανέξοδο, δεν απαιτεί εκπαιδευτή και καίει πολλές θερμίδες. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας και να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

6 συμβουλές για καλύτερες επιδόσεις στο τρέξιμο

1. Προθέρμανση και διατάσεις

Ένα συνηθισμένο και επικίνδυνο λάθος που πολλοί κάνουν στις προπονήσεις τους είναι το ότι παραλείπουν την προθέρμανση και τις διατάσεις. Αν παραλείψετε την προθέρμανση και ξεκινήσετε κατευθείαν το έντονο τρέξιμο, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε. Aφιερώστε, λοιπόν, λίγα λεπτά στο ζέσταμα του σώματός σας, έτσι ώστε να προετοιμάσετε το καρδιοκυκλοφορικό, αλλά και το μυοσκελετικό σας σύστημα για τις όποιες επιβαρύνσεις θα δεχτεί στη συνέχεια. Οι διατατικές ασκήσεις είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση και θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο που οι μύες και οι τένοντες να αποκτούν την απαραίτητη ελαστικότητα , αλλά και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Έχετε κατά νου ότι οι διατάσεις πρέπει να γίνονται όχι πριν αλλά μετά την προθέρμανση και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγονται «πιασίματα».

2. Επαρκής ενυδάτωση

Όση ώρα τρέχετε, πρέπει να ενυδατώνετε συνεχώς τον οργανισμό σας, πίνοντας μικρές γουλιές νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μη νιώθετε βαριά τα πόδια σας και να μην κουράζεστε γρήγορα. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού σας είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή η αφυδάτωση μπορεί να δημιουργήσει τάση για λιποθυμία και υπερθέρμανση του σώματος. Προσοχή όμως: η μεγάλη ποσότητα νερού, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία και να «βαρύνει» το στομάχι σας. Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε νερό με μέτρο κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

3. Ελαφρύ σνακ

Προκειμένου ο οργανισμός σας να έχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για το τρέξιμο, καλό είναι 1-2 ώρες προτού ξεκινήσετε, να φάτε ένα ελαφρύ σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες, π.χ. μια μπανάνα ή μια μπάρα δημητριακών. Πριν την άσκηση, πρέπει να αποφεύγετε λιπαρές τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά, γιατί μπορεί να σας προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι.

4. Σωστή αναπνοή

Η σωστή αναπνοή είναι βασική προϋπόθεση για να αυξήσετε τις επιδόσεις σας σε οποιοδήποτε άθλημα. Για να αναπνέετε σωστά, φροντίστε να γεμίζετε με αέρα την κοιλιά και τον θώρακά σας κατά την εισπνοή και να εκπνέετε αποκλειστικά από τη μύτη για όσο σας επαρκεί η ποσότητα οξυγόνου που έχετε. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα κουράζεται άμεσα το αναπνευστικό σας σύστημα.

5. Παρέα

Αν θεωρείτε το τζόγκινγκ βαρετό, δεν είστε οι μόνοι. Η καλύτερη λύση είναι την επόμενη φορά να κανονίσετε να βγείτε για τρέξιμο με μία φίλη σας ή τον σύντροφό σας, έτσι ώστε η ώρα να περάσει πιο ευχάριστα.

6. Μουσική

Φυσικά δεν προτείνουμε να φτιάξετε μια μουσική λίστα με τις αγαπημένες σας μπαλάντες, αλλά με δυναμικά τραγούδια που θα σας δώσουν ένταση. Περάστε τα τραγούδια στο κινητό σας και νικήστε έτσι την αμηχανία και τη βαρεμάρα.