Νόστιμη αλλά και θρεπτική, η κανέλα – μπαχαρικό που προέρχεται από τον φλοιό αειθαλών θάμνων – έχει χρησιμοποιηθεί για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αυτό το ευέλικτο μπαχαρικό, που θεωρήθηκε πιο πολύτιμο κι από τον χρυσό, προσθέτει μια γλυκιά, ζεστή γεύση στα φαγητά και τα ποτά.

Σήμερα, η έρευνα επιβεβαιώνει τα πολυάριθμα οφέλη της κανέλας για την υγεία.

#1 Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η κανέλα είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν το σώμα από παθογόνους παράγοντες, όπως ιούς και βακτήρια, αλλά και άλλες επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο περιβάλλον. Μάλιστα, τα ποσοστά αντιοξειδωτικών που περιέχει ξεπερνούν ακόμη και αυτά  που βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά.

Αυτό το εκπληκτικό μπαχαρικό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες, έναν συγκεκριμένο τύπο αντιοξειδωτικού που είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

#2 Ανακουφίζει από την φλεγμονή και τον πόνο

Η φλεγμονή είναι απαραίτητη για τη διαδικασία επούλωσης του σώματος.

Ενώ η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι χρήσιμη για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την επούλωση των τραυματισμών, η έρευνα δείχνει ότι η μακροπρόθεσμη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις υγείας. Τα αντιοξειδωτικά της κανέλας έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Η έρευνα δείχνει ότι το μπαχαρικό αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία και την πρόληψη φλεγμονωδών καταστάσεων. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε πόνο, πιάστε λίγη κανέλα αντί για ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον μυϊκό πόνο και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για την ανακούφιση από μυαλγίες.

#3 Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η κανέλα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτό το μπαχαρικό μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση καθώς και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο σώμα – όλους τους κοινούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, αυξάνει και βελτιώνει την κυκλοφορία.

Εάν είχατε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών της καρδιάς. Δοκιμάστε να ρίξετε κανέλα στο γιαούρτι σας το πρωί για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

#4 Ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η κανέλα αναφέρεται ως ένα από τα καλύτερα μπαχαρικά για διαβητικούς, καθώς έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η κανέλα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά της ζάχαρης μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους ιστούς, για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ισορροπημένα.

Παράλληλα με την υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη διαχείριση του διαβήτη, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα έχει αντιδιαβητικά αποτελέσματα, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου νηστείας.

#5 Βελτιώνει τη στοματική υγεία

Ορισμένες οδοντόκρεμες περιέχουν κανέλα ως συστατικό, όχι μόνο για την πεντανόστιμη γεύση της, αλλά και για τις αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες.

Η κανέλα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να καταπραΰνει τους πονόδοντους και να καταπολεμήσει τις στοματικές παθήσεις. Η κανέλα μπορεί να διατηρήσει την αναπνοή σας φρέσκια και την στοματική σας υγιεινή σε καλή κατάσταση, προστατεύοντας από ορισμένα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα, κακή αναπνοή και στοματικές λοιμώξεις.

Εκτός από την ελκυστική της γεύση, η κανέλα προστίθεται επίσης στο κόμμι και στο στοματικό διάλυμα, διότι απομακρύνει τα βακτήρια του στόματος, βοηθώντας στην αποβολή της κακής αναπνοής χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες.

#6 Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς, νεανικού δέρματος

Τα οφέλη της κανέλας για το δέρμα είναι άφθονα, χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές ιδιότητες που προστατεύουν το δέρμα από εξανθήματα, λοιμώξεις και ερεθισμούς.

Η εφαρμογή αιθέριου ελαίου κανέλας αναμεμειγμένου με ένα έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο) στο δέρμα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, το πρήξιμο και τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του δέρματος. Επιπλέον, εάν ελπίζετε να μειώσετε τις ρυτίδες για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, ίσως θελήσετε να προσθέσετε κανέλα στη διατροφή σας.

Το εκχύλισμα κανέλας προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και μπορεί να είναι χρήσιμο ως εργαλείο αντιγήρανσης στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Σε μερικούς αρέσει να δημιουργούν ορό κανέλας και μελιού για εφαρμογή στο δέρμα. Μια χρήσιμη παρασκευή για την μείωση της ακμής και της ροδόχρου ακμής, αλλά και για την απομάκρυνση των ρυτίδων.

#7 Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Μερικά από τα οφέλη για την υγεία της κανέλας οφείλονται σε μια ένωση στο μπαχαρικό που ονομάζεται κινναμαλδεΰδη.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ένωση μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου, ενώ μπορεί ακόμη και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κανέλα ενεργοποιεί αντιοξειδωτικές αντιδράσεις στα κύτταρα του παχέος εντέρου, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εκχυλίσματα κανέλας μπορεί να είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν πώς αυτό το ισχυρό μπαχαρικό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

#8 Διατηρεί την καλή λειτουργία του εγκεφάλου σας

Η κανέλα μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην άμυνα ενάντια σε κοινές νευρολογικές διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μελέτες in vitro διαπίστωσαν ότι η κανέλα εμποδίζει τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει ότι η κανέλα μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης, καθώς μεγαλώνετε.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες στην κανέλα μπορούν επίσης να προστατεύσουν από το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης στους νευρώνες (κύτταρα του εγκεφάλου). Συμβάλλουν, έτσι, στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, διατηρώντας τον εγκέφαλό σας αιχμηρό και λειτουργικό, όπως στα νιάτα σας.

#9 Καταπραΰνει το στομάχι

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κανέλα εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο για τη γεύση όσο και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν για να ανακουφίσουν τα προβλήματα στην κοιλιά και τη γαστρεντερική δυσφορία. Στην παραδοσιακή αγιουβερδική ιατρική, η κανέλα χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία αερίων και πεπτικών ανισορροπιών.

Μια κουταλιά μέλι αναμεμειγμένη με κανέλα λέγεται ότι ανακουφίζει από τη δυσπεψία, ενώ μελέτες βρήκαν πως η κανέλα καταπραΰνει το γαστρικό έλκος σε ζώα. Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο αποτελεσματική είναι στην ανακούφιση του πεπτικού συστήματος, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε κανέλα στο τσάι σας για να καταπραΰνετε τυχόν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

#10 Είναι ένα φυσικό, υγιεινό γλυκαντικό

Αντί να ψάχνετε για ζάχαρη την επόμενη φορά που λαχταράτε κάτι γλυκό, δοκιμάστε να προσθέσετε κανέλα στο φαγητό ή το ποτό σας.

Υψηλή σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε θερμίδες, η κανέλα είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που μπορεί να βοηθήσει να περιορίσετε τη λαχτάρα σας για γλυκά, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Λαχταράτε μια γλυκιά απόλαυση; Για να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας, το στιγμιαίο πλιγούρι βρόμης με κανέλα μήλου είναι ένα θρεπτικό, φυσικά γλυκό πρωινό. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε κανέλα στον καφέ και το τσάι σας ως υποκατάστατο της ζάχαρης.